Virgil Popescu: Nicio unitate de producere a energiei din judeţul Gorj nu se închide

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri, la Târgu Jiu, că nicio unitate de producere a energiei electrice din Gorj nu se va închide şi nici nu vor exista disponibilizări de personal, el punctând că, din contră, aproximativ 900 de milioane de euro vor fi investite în judeţ pentru parcuri fotovoltaice şi unităţi pe bază de gaz natural pentru producerea energiei.
AGERPRES - vin, 14 oct. 2022, 16:04
Virgil Popescu: Nicio unitate de producere a energiei din judeţul Gorj nu se închide

„Nu se pune problema ca să închidem ceva sau să plece oameni acasă, activitatea continuă la Complexul Energetic Oltenia, este nevoie de energie pe bază de cărbune şi atâta timp cât energia aceasta este produsă, ea va funcţiona. S-ar putea să avem o problemă legată de fronturile de lucru la anul, dar şi acolo trebuie de acum să ne gândim ca să avem mai mult cărbune pentru că anul acesta da, CE Oltenia funcţionează la capacitate maximă, producţia de cărbune a crescut, fronturile funcţionează la maxim şi aşa trebuie să funcţioneze şi anul viitor. (…) Sunt aprobate aproximativ 900 de milioane de euro pentru judeţul Gorj pentru investiţii pentru unităţi pe bază de gaz natural pentru producerea energiei electrice, pentru fotovoltaice, există un volum foarte mare financiar care vine în judeţ tocmai pentru a face şi mai eficientă această companie şi a o pregăti de viitor”, a spus Virgil Popescu, scrie Agerpres.

El a mai adăugat că în acest an CEO va avea un profit operaţional.

Totodată, el a reiterat că în această iarnă nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu gaze şi cărbune, punctând că, în cursul dimineţii, stocurile de gaze în depozite au ajuns la peste 90%.

„Rezervele de gaze naturale au depăşit 90%, 90,3% în această dimineaţă, rezervele de cărbune sunt conform planului de iarnă, nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze şi cărbune în această iarnă”, a mai afirmat ministrul.

Virgil Popescu a fost prezent vineri, la Rovinari şi Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a Termocentralei Rovinari. El a făcut un tur al termocentralei, apoi a participat la evocarea celor 50 de ani de activitate a unităţii prin prisma foştilor salariaţi – persoane prezente la primul paralel cu Sistemul Energetic Naţional al primului grup energetic de la Rovinari sau care au condus de-a lungul timpului termocentrala.

Deschiderea lucrărilor la Termocentrala Rovinari a avut loc în martie 1968 şi, începând din anul 1972, aceasta produce energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional.

Termocentrala de la Rovinari a înregistrat în martie 2017 un record în termoenergetica românească, prin cele aproximativ 5.000 de ore de funcţionare neîntreruptă a grupului energetic nr. 4, pe parcursul a 208 zile. Ulterior, în martie 2021, Termocentrala şi-a depăşit propriul record, când grupul energetic nr. 6 a cumulat 5.506 ore de funcţionare fără întrerupere, fiind oprit după 230 de zile de funcţionare continuă, fără a prezenta probleme tehnice care ar fi impus oprirea, ci raportat la necesarul de energie din sistem. În tot acest timp a produs o cantitate de energie electrică de peste 1,34 TWh şi a funcţionat cu cele mai mici valori ale consumului specific de combustibil la nivelul CE Oltenia, cu circa 0% aport de hidrocarburi şi cu emisiile de SO2, NOx şi pulberi sub limitele prevăzute de Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale.

Conform reprezentanţilor CEO, au fost investite peste 200 milioane de euro pentru reducerea emisiilor de sulf cu 98,5%, reducerea emisiilor de oxizi de azot cu 88,8%, reducerea emisiilor de pulberi cu 97,9% şi reducerea emisiilor specifice de CO2 cu 23,7%.

Din totalul energiei produse de CE Oltenia, energia produsă la Rovinari acoperă un procent de aproximativ 50%, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu impuse de legislaţia europeană şi naţională în vigoare, grupurile energetice aflate în operare fiind conforme din punct de vedere al nivelului tuturor emisiilor reglementate şi pregătite să îndeplinească inclusiv noile condiţii valabile din august 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii cumpără din nou mașini, dar au înlocuit mărcile occidentale cu cele chinezești
Rușii cumpără din nou mașini, dar au înlocuit mărcile occidentale cu cele chinezești
Agenția rusă Autostat a dat publicității mai multe documente care arată că piața auto din Rusia a depășit punctul critic al retragerii mărcilor occidentale și a intrat pe o curbă......
Modificări de preț la carburanți azi. Surpriză în benzinării
Modificări de preț la carburanți azi. Surpriză în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi benzina dar a ieftinit motorina. Benzina a devenit ...
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei diferenţa este de peste 1%
Top zece cele mai bune depozite bancare. Între cea mai mare şi cea mai mică dobândă la depozitele în lei ale populaţiei ...
Chiar dacă dobânzile la depozitele populaţiei nu au devenit încă real pozitive, nivelul randamentelor oferite de bănci ...
Autostrada Transilvania: Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău va fi inaugurat în septembrie – CNAIR FOTO
Autostrada Transilvania: Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău va fi inaugurat în septembrie – CNAIR FOTO
Lotul Nușfalău - Suplacu de Barcău (13,55 km) din Autostrada Transilvania (A3) va fi inaugurat în septembrie, au spus ...