Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze

România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru a realiza acest lucru, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze de la Baku.
AGERPRES - vin, 03 feb. 2023, 11:39
Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze

„În această dimineaţă am participat la deschiderea oficială a Reuniunii ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Preşedintele Republicii Azerbaijan, Ilham Aliyev, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi comisarul Kadri Simson au fost prezenţi la această ceremonie, ocazie cu care au transmis mesaje importante pentru construcţia viitorului design al pieţei energiei, în actualul context geopolitic”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa parteneriatului româno – azer şi a transmis că ţara noastră „a oferit garanţia angajamentului său neîntrerupt de a fi parte a eforturilor menite să dezvolte şi să extindă Coridorul către noi pieţe în Europa Centrală şi de Sud-Est”. Totodată, Iohannis a subliniat că România rămâne puternic interesată în accesarea de volume suplimentare de gaz caspic pentru a acoperi consumul naţional, aflat în creştere.

„Şi preşedintele azer Ilham Aliyev a reiterat angajamentul de a susţine prin proiecte concrete dezideratul atingerii securităţii energetice. Va fi o zi importantă, în care alături de partenerii azeri, georgieni şi unguri vom stabili cadrul concret pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră. De asemenea, în cadrul discursului pe care l-am susţinut la reuniunea ministerială, am transmis din nou că România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru a realiza acest lucru. Mai mult chiar, am propus să avem întâlniri semestriale pentru a realiza un plan concret de extindere. Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va fi una dintre cele mai mari provocări ale anului 2023”, a subliniat ministrul Energiei.

El a precizat că România dispune de o infrastructură operaţională şi viabilă de transport a gazelor naturale, care poate contribui la securitatea energetică regională, la implementarea planurilor de dezvoltare a Coridorului de Gaze de Sud şi la transportul volumelor de gaze azere pe pieţele regionale.

„În aceste vremuri fără precedent de volatilitate şi tranziţie, parteneriatele dintre guverne şi companiile energetice rămân esenţiale pentru a asigura un dialog deschis pe o agendă care trebuie să stimuleze investiţiile, securitatea energetică, tranziţia şi inovaţia”, a mai scris ministrul pe Facebook.

O delegaţie oficială, condusă de preşedintele Klaus Iohannis, se află la Baku, unde are loc Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Din delegaţia română care se află la Baku mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul SRI, Eduard Hellvig, consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan şi Delia Dinu.

La reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze participă şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, dar şi oficiali din mai multe ţări, precum Azerbaidjan, Turcia, Italia, Marea Britanie, Georgia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Albania, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Croaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12,00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale....
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte ...
Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, ...
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor (25-54 ani) în România este de 67,1%, unde dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), în ...
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Două submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile cu proiectile de antrenament, a informat ...