Visa: Economia subterană din România a scăzut cu 3,5% în ultimii cinci ani, la 39,6 mld. euro

Economia subterană din România este estimată la 39,6 miliarde euro în acest an, în scădere cu 3,5% în ultimii cinci ani, şi reprezintă 28% din PIB, pe locul doi ca pondere în Europa după Bulgaria, potrivit unui raport transmis miercuri de Visa Europe.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 11:29
Visa: Economia subterană din România a scăzut cu 3,5% în ultimii cinci ani, la 39,6 mld. euro

Fenomenul economiei nefiscalizate, în principal munca la negru şi subraportarea veniturilor sau a profitului, a scăzut cu aproape 15% în România în ultimii 10 ani, pe fondul pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, crizei financiare mondiale şi creşterii plăţilor electronice.

Începând din anul 2008, după criza financiară, economia subterană din România a avut o evoluţie mixtă în termeni absoluţi, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Visa Europe.

Astfel, în perioada 2010-2013 a fost înregistrată o extindere a fenomenului, după declinul economiei şi creşterea şomajului, pe fondul măsurilor de austeritate şi a percepţiei publice potrivit căreia corupţia nu este pedepsită.

În acest an, economia subterană va scădea cu 1,5 miliarde euro, potrivit estimărilor companiei, în timp ce PIB-ul va reveni la valoarea din 2008.

În Europa, economia subterană va coborî în 2013 la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, criza economică determinând multe state să ia măsuri de combatere a acestui fenomen, în vederea consolidării finanţelor publice şi stimulării economiei, potrivit raportului.

Astfel, economia subterană din Europa va atinge în acest an 2.100 miliarde euro, reprezentând 18,5% din PIB.

Singurul stat unde economia nefiscalizată are o pondere mai ridicată la PIB decât în România este Bulgaria, cu 31%, faţă de 8-10% în Elveţia, Austria, Olanda sau Marea Britanie.

Raportul se apropie de 30% şi în Croaţia, Lituania şi Estonia, estimează Visa Europe.

La nivel european, munca la negru reprezintă aproximativ două treimi din economia subterană, în timp ce subraportarea veniturilor reprezintă o treime, potrivit raportului.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...