Visa propune Guvernului o strategie de promovare şi încurajare a plăţilor cu cardul în sistem public

Compania de plăţi electronice Visa Europe propune Guvernului o strategie naţională de promovare a plăţilor cu cardul în sistemul public, arătând că extinderea utilizării acestui instrument ar aduce beneficii contribuabililor, ar reduce birocraţia şi evaziunea şi ar creşte colectarea la buget.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 12:13
Visa propune Guvernului o strategie de promovare şi încurajare a plăţilor cu cardul în sistem public

Directorul general al Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu, a declarat, marţi, că România este prima ţară din Europa în care se propune un astfel de proiect, întrucât a fost identificat un potenţial foarte ridicat şi o astfel de strategie ar putea ajuta semnificativ la reducerea evaziunii fiscale, mai ales că România se plasează pe a doua poziţie din UE la economie subterană, estimată la 28% din PIB în 2013.

„Reducerea circulaţiei numerarului prin introducerea plăților cu cardul în sectorul public poate reprezenta un instrument eficient de creștere a gradului de colectare a veniturilor bugetare, de reducere a costurilor publice, de urmărire precisă a utilizării ajutoarelor sociale și a fondurilor administraţiei publice şi, nu în ultimul rând, de combatere a economiei subterane”, se arată în strategia propusă de Visa Europe.

Oficialii Visa propun în primul rând eliminarea comisionului aplicat plătitorului pentru utilizarea portalului ghiseul.ro, precum şi a comsioanelor aplicate de diferite unităţi de administraţie publică pentru plăţile prin card, comsioane care contravin chiar directivelor europene.

Totodată, Visa pledează pentru o extindere a acceptării plăţii cu cardul a obligaţiilor către autorităţile publice locale, în principal în mediul urban.

O altă propunere vizează plata indemnizaţiilor şi a ajutoarelor sociale prin intermediul cardurilor, în această zonă fiind vorba de mai mult de 65 de miliarde lei.

Visa a identificat mai multe domenii unde gradul de încasare efectivă a TVA este mult inferioară mediei naţionale, care se plasează, oricum, la doar 56% din valoarea care ar trebui încasată. Printre domeniile enumerate se regăsesc hoteluri, restaurante, jocuri de noroc, activităţi sportive şi recreative, reparaţii şi servicii de frizerie.

Pentru aceste domenii, Visa propune facilităţi fiscale, cum ar fi reduceri de TVA cu până la 4 puncte procentuale pentru plăţile prin card, facilităţi care ar creşte semnificativ colectarea şi a duce într-un porizont de 4-5 ani la creşterea semnificativă a încasărilor.

La această din urmă propunere, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Claudiu Doltu a avut o poziţie contrară, argumentând că nu crede în beneficiul facilităţilor fiscale şi că evaziunea este un fenomen mult mai complex, care se poate combate doar prin acţiuni concertate, care ţin, în cele din urmă, de o filosofie politică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Rafila: “Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, că este "aproape imposibil" ca o persoană să nu se infecteze ...
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...