Visa propune Guvernului o strategie de promovare şi încurajare a plăţilor cu cardul în sistem public

Compania de plăţi electronice Visa Europe propune Guvernului o strategie naţională de promovare a plăţilor cu cardul în sistemul public, arătând că extinderea utilizării acestui instrument ar aduce beneficii contribuabililor, ar reduce birocraţia şi evaziunea şi ar creşte colectarea la buget.
Economica.net - mar, 28 mai 2013, 12:13
Visa propune Guvernului o strategie de promovare şi încurajare a plăţilor cu cardul în sistem public

Directorul general al Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu, a declarat, marţi, că România este prima ţară din Europa în care se propune un astfel de proiect, întrucât a fost identificat un potenţial foarte ridicat şi o astfel de strategie ar putea ajuta semnificativ la reducerea evaziunii fiscale, mai ales că România se plasează pe a doua poziţie din UE la economie subterană, estimată la 28% din PIB în 2013.

„Reducerea circulaţiei numerarului prin introducerea plăților cu cardul în sectorul public poate reprezenta un instrument eficient de creștere a gradului de colectare a veniturilor bugetare, de reducere a costurilor publice, de urmărire precisă a utilizării ajutoarelor sociale și a fondurilor administraţiei publice şi, nu în ultimul rând, de combatere a economiei subterane”, se arată în strategia propusă de Visa Europe.

Oficialii Visa propun în primul rând eliminarea comisionului aplicat plătitorului pentru utilizarea portalului ghiseul.ro, precum şi a comsioanelor aplicate de diferite unităţi de administraţie publică pentru plăţile prin card, comsioane care contravin chiar directivelor europene.

Totodată, Visa pledează pentru o extindere a acceptării plăţii cu cardul a obligaţiilor către autorităţile publice locale, în principal în mediul urban.

O altă propunere vizează plata indemnizaţiilor şi a ajutoarelor sociale prin intermediul cardurilor, în această zonă fiind vorba de mai mult de 65 de miliarde lei.

Visa a identificat mai multe domenii unde gradul de încasare efectivă a TVA este mult inferioară mediei naţionale, care se plasează, oricum, la doar 56% din valoarea care ar trebui încasată. Printre domeniile enumerate se regăsesc hoteluri, restaurante, jocuri de noroc, activităţi sportive şi recreative, reparaţii şi servicii de frizerie.

Pentru aceste domenii, Visa propune facilităţi fiscale, cum ar fi reduceri de TVA cu până la 4 puncte procentuale pentru plăţile prin card, facilităţi care ar creşte semnificativ colectarea şi a duce într-un porizont de 4-5 ani la creşterea semnificativă a încasărilor.

La această din urmă propunere, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Claudiu Doltu a avut o poziţie contrară, argumentând că nu crede în beneficiul facilităţilor fiscale şi că evaziunea este un fenomen mult mai complex, care se poate combate doar prin acţiuni concertate, care ţin, în cele din urmă, de o filosofie politică.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...