Vizita directorului FMI în România, din 16 iulie, incertă după amânarea de la CFR Marfă

Vizita directorului general al FMI, Christine Lagarde, în România este programată pentru16 iulie, însă la acest moment prezenţa oficialului instituţiei financiare la Bucureşti a devenit incertă din cauza amânării desemnării unui câştigător la privatizarea CFR Marfă, precondiţie asumată în acord.
Economica.net - joi, 20 iun. 2013, 13:23
Vizita directorului FMI în România, din 16 iulie, incertă după amânarea de la CFR Marfă

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că FMI ar putea decide să nu discute în board ultima scrisoare transmisă de autorităţile române, analiză programată pentru 26 iunie, ca urmare a amânării de la CFR Marfă.

Ministerul Transporturilor negociază cu singurul ofertant pentru CFR Marfă, Grup Feroviar Român,care a oferit mai mult decât preţul de pornire, de 180 milioane euro, dar poate opri discuţiile dacă potenţialul investitor nu renunţă la o serie de condiţii, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Autorităţile române s-au angajat, prin scrisoarea de intenţie transmisă FMI pe 10 iunie, să anunţe până pe 21 iunie un câştigător în procesul de privatizare la CFR Marfă.

Aceleaşi surse au menţionat că pe agenda vizitei directorului FMI figurează întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi conducerea băncii centrale.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Lagarde va veni la Bucureşti, fără să menţioneaze data. Surse oficiale au afirmat atunci că vizita are ca scop evidenţierea încheierii cu succes a acordului cu România.

Guvernul a ratat mai mult de jumătate dintre angajamentele asumate în negocierile cu FMI, inclusiv ţinta arieratelor, dar înceracă să încheie cu succes acordul cu instituţia financiară.

România a îndeplinit, conform scrisorii de intenţie transmise de Guvern către FMI pe 10 iunie, document obţinut de MEDIAFAX, doar două dintre cele cinci criterii de performanţă cantitative şi tot două dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţă privind activele externe nete ale Băncii Naţionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităţilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele precondiţii pentru închiederea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă.

„Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi de Banca Mondială. Din păcate, în ultima parte a anului 2012, au existat derapaje în implementarea programului. Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri”, admite Guvernul în scrisoarea de intenţie.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an

Te-ar mai putea interesa și
Fondul de investiții al lui Cataramă destinat exclusiv polițiștilor anunță că a devenit operațional
Fondul de investiții al lui Cataramă destinat exclusiv polițiștilor anunță că a devenit operațional
FIA Nova Protect Fond, fond de investiții alternative deținut de omul de afaceri Viorel Cataramă și destinat exclusiv pompierilor, jandarmilor, polițiștilor și celorlalți profesioniști din......
Skillab extinde business-ul din România: cursuri premium de business, cu profesori de la Netflix și Spotify
Skillab extinde business-ul din România: cursuri premium de business, cu profesori de la Netflix și Spotify
Skillab, academie internațională pentru educație în domeniul afacerilor, lansează pe piața locală un concept premium ...
Xiaomi și Leica anunță un parteneriat strategic pe termen lung
Xiaomi și Leica anunță un parteneriat strategic pe termen lung
Xiaomi, producător de electronice de larg consum și produse inteligente, și Leica Camera, producător internațional premium ...
Primăria București vrea să obțină bani de AFM pentru a finanța schimbarea a 28.000 de becuri
Primăria București vrea să obțină bani de AFM pentru a finanța schimbarea a 28.000 de becuri
Primăria Capitalei va depune un proiect la Administraţia Fondului de Mediu, pentru a obţine finanţare în vederea înlocuirii ...