Vizita istorică: Barack Obama, pentru prima dată în Israel şi teritoriile palestiniene

Barack Obama ajunge miercuri în Israel pentru prima sa vizită în calitate de preşedinte american, în cadrul căreia va merge şi în teritoriile israeliene şi în Iordania, având ca singură ambiţie declarată de a "asculta" şi nu de a lansa o iniţiativă de pace.
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 06:13
Vizita istorică: Barack Obama, pentru prima dată în Israel şi teritoriile palestiniene

Această primă călătorie a sa din al doilea mandat are loc la două zile după învestitura noului Guvern al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care şi-a fixat drept „principală prioritate apărarea şi securitatea”, citând „ameninţările foarte grave” care vin, în opinia lui, din partea Iranului şi Siriei.

La aterizarea Air Force One pe aeroportul din Tel-Aviv în jurul prânzului, preşedintele american va inspecta o baterie a sistemului atirachetă Iron Dome, finanţat de Statele Unite.

El va merge apoi la Ierusalim, pentru a se întâlni cu preşedintele Shimon Peres, după care va fi primit de Netanyahu, cu care are relaţii personale destul de reci.

Obama va avea o întrevedere, joi, la Ramallah în Cisiordania cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu care se va întâlni şi în ziua următoare, cu ocazia unei scurte vizite la Biserica Naşterii Domnului din Betleem.

Doritor să se adreseze direct israelienilor, el va rosti joi un discurs la centrul internaţional de Congrese din Ierusalim.

În cadrul acestei vizite cu mare încărcătură simbolică, el va merge la muzeul naţional din Betleem, în special pentru a admira faimoasele manuscrise de la Marea Moartă, care sunt în posesia Israelului de la Războiul din 1967. Vineri, el va depune jerbe de flori la mormântul fondatorului sionismului Theodor Herzl şi la cel al premierului asasinat Yitzhak Rabin, după care va merge la memorialul Holocaustului Yad Vashem.

Barack Obama va pleca apoi în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdallah II, după care, sâmbătă dimineaţa, va vizita Petra.

Principalul obiectiv al acestei călătorii este consolidarea legăturilor cu Israelul, principalul aliat al Statelor Unite în regiune, şi încercarea de a aplana diferendele cu Netanyahu în privinţa programului nuclear iranian şi a colonizării teritoriilor palestiniene.

„Credem că va dura puţin mai mult de un an sau aproape până când Iranul va dezvolta o armă nucleară, dar evident nu vrem să aşteptăm până în ultimul moment”, a declarat Obama într-un interviu acordat televiziunii israeliene, difuzat la 14 martie, subliniind că „păstrează toate opţiunile pe masă”.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Brembo a prezentat un sistem de frânare independentă care va intra, inițial, în dotarea mașinilor premium
Brembo a prezentat un sistem de frânare independentă care va intra, inițial, în dotarea mașinilor premium
Oficialii producătorului de componente auto Brembo au anunțat lansarea Sensify, un nou sistem de frânare care funcționează ...
Marea Britanie va majora salariul minim la 9,50 lire sterline pe oră
Marea Britanie va majora salariul minim la 9,50 lire sterline pe oră
Marea Britanie va majora din aprilie 2022 cu 6,6% salariul minim pentru cei cu vârsta de 23 de ani şi peste, de la 8,91 ...
Cursul euro/leu va avea o valoare medie de peste 5 lei în următoarele 12 luni. Impactul crizei COVID se va resimţi până la sfârşitul anului viitor – CFA România
Cursul euro/leu va avea o valoare medie de peste 5 lei în următoarele 12 luni. Impactul crizei COVID se va resimţi până ...
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în septembrie 2021 cu 16,4 puncte comparativ ...