Vizita premierului chinez în România: ce le vindem chinezilor şi ce cumpărăm de la ei

Exporturile României către China sunt dominate de materii prime, iar importurile de produse finite cu valoare adăugată mare. Importăm de patru ori mai mult decât exportăm.
Florin Cojocaru - lun, 25 nov. 2013, 12:15
Vizita premierului chinez în România: ce le vindem chinezilor şi ce cumpărăm de la ei

Schimburile comerciale ale României cu China ne sunt profund defavorabile. Importăm de patru ori mai mult decât exportăm, iar produsele de export sunt dominate de materii prime, pe când importurile sunt produse finite. În primele şapte luni ale anului 2013, potrivit Statisticii, exporturile României erau de circa 224 de milioane de euro, iar importurile de 938 de milioane de euro. Cumpărăm antene de emisie-recepţie, componente pentru camere video şi telefoane, calculatoare, mătase sau compresoare pentru industria hidrotehnică şi vindem lemn de fag sub formă de cherestea, buşteni întregi, fier vechi şi minereu de cupru.

La nivelul anului trecut, schimburile comerciale bilaterale totalizau circa 2,5 miliarde de euro, dintre care exporturile 500 de milioane de euro, restul fiind importuri.

De la anul, România va începe exportul în China a circa 500.000 de bovine şi 3 milioane de porcine, ca urmare a unui acord încheiat cu statul asiatic.

China este cel mai mare exportator mondial, ţara cu cele mai mari schimburi comericale din lume şi cu cel mai mare excedent comercial.

România are constant deficite comerciale, chiar dacă proporţia exporturi-importuri s-a mărit în ultimii ani. Schimburile comerciale totale ale României au ajuns, în 2012 la puţin peste 90 de miliarde de euro, dintre care 48 de miliarde de euro sunt importuri. La jumătatea acestui an, exporturile totalizau 23 de miliarde de euro, iar importurile 26 de miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a propus marţi într-un......
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie ...
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Suprafață totală afectată de secetă a ajuns la 267.985 ha, comunicată până la această dată de către 30 județe, ...
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei dobânzii de politică monetară
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ROBOR a cam sărit calul, chiar dacă ...