Viziunea lui Iohannis despre redevenţe: banii să nu mai ajungă la stat, ci la proprietarii de terenuri

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, se pronunţă pentru schimbarea radicală a sistemului de redevenţe încasate pentru exploatarea resurselor subsolului României, care, dacă se va aplica, va reprezenta o premieră la nivel european: banii vor ajunge direct la oameni, nu doar la bugetul de stat.
Mihai Nicuţ - mar, 25 nov. 2014, 22:12
Viziunea lui Iohannis despre redevenţe: banii să nu mai ajungă la stat, ci la proprietarii de terenuri

Iohannis este de părere că o parte din redevenţele petroliere, colectate acum exclusiv de bugetul de dstat, trebuie să meargă la comunităţile locale, ba chiar la proprietarii terenurilor unde se exploatează resursele natural ale subsolului. Sistemul în care banii merg la proprietarii terenurilor, şi nu la stat, se practică în Statele Unite, nu şi în Europa.

„Cred că este necesar să implicăm mai mult comunităţile locale în acest proces de creştere a independenţei energetice a ţării noastre. Din acest motiv, cred că este necesară modificarea legislaţiei, pentru ca o parte din redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces” scrie în programul electoral al lui Klaus Iohannis, la pagina 29.

Pentru ca prevederea din programul electoral al preşedintelui ales să devină realitate, este nevoie teoretic de schimbarea Constituţiei şi a altor legi, pentru că bogăţiile subsolului aparţin momentan statului, care încasează redevenţe din exploatarea lor de către firme.

„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice” scrie în Constiuţie. „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică” se mai arată în legea fundamentală.

Totodată, chiar la primul capitol din legea petrolului scrie clar că „Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Marii Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si aparţin statului roman”.

Iohannis a câştigat alegerile cu acest program electoral chiar în momentul în care autorităţile de la Bucureşti au început demersurile pentru modificare sistemului de redevenţe. Actualul sistem presupune, pentru hidrocarburi, aplicarea unei cote cuprinse între 3,5% şi 13,5% din contravaloarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea lui, bani pe care îi colectează bugetul de stat. El a fost stabilit în 2004, în momentul privatizării Petrom, singura companie care exploatează momentan petrol în cantităţi semnificative din â România, şi potrivit contractului de privatizare, procentele au rămas fixe timp de 10 ani. De anul viitor, sistemul de redevenţe ar putea fi modificat, în sensul creşterii cotelor pe care statul să le primească din exploatarea resurselor subsolului, potrivit declaraţiilor în acest sens ale oficialilor români. Nu s-a pus însă nici un moment problema schimbării sistemului de taxare a producţiei de hidrocarburi, aşa cum propune acum preşedintele ales, Klaus Iohannis.

În 2013, statul român a încasat din redevenţele petroliere circa 1,2 miliarde de lei.

ECONOMICA.NET a încercat să obţină mai multe informaţii de la staff-ul lui Klaus Iohannis despre schimbarea sistemului de redevenţe. Nici Adriana Săftoiu şi nici persoana pe care aceasta ne-a recomandat-o, Cosmin Marinescu, fost consilier al ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu, care s-ar fi ocupat de programul economic al preşedintelui ales, nu au dorit se ne dea detalii.

Te-ar mai putea interesa și
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, cu operațiuni și în Romania, pregătește listarea la Bursă
SAS, lider global în analytics, și-a anunțat intenția de a fi “gata” pentru o ofertă publică inițială (IPO-ready) până în 2024. Sub conducerea co-fondatorilor Jim Goodnight și John......
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
Enel X România, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, construiește două centrale fotovoltaice ...
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai ...
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează ...
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET Group, companie europeană din sectorul energetic, cu sediul central în Elveția și prezentă și pe piața din România, ...