Vlad Popescu, Norofert: Sunt multe zone în care este foarte greu să mai gasești teren. Prețul arendei a crescut în toată țara

Evoluția cotației grâului de la începutul anului a tras în sus și costurile cu arenda pentru acei fermieri care nu dețin în proprietate pământul pe care îl exploatează.
Alina Stanciu - lun, 24 oct. 2022, 22:00
Vlad Popescu, Norofert: Sunt multe zone în care este foarte greu să mai gasești teren. Prețul arendei a crescut în toată țara

Pentru un hectar de teren se plătește în medie între 1.100 și 1.300 de kg de grâu pe hectar, ceea ce înseamnă că la o cotație de aproximativ 320-330 de euro tona de grâu, costul arendei ajunge undeva la 350-415 euro pentru un hectar.

„Prețurile arendelor au crescut în toată țara. În general, prețul se calculează conform raportului de kg grâu/ha, și, după cum știm, prețul grâului a crescut substanțial în ultimele 10 luni. În consecință, prețul pe care îl plătește un fermier pentru arendă a crescut’, a explicat pentru Economica Vlad Popescu, președintele Norofert Group, cel mai mare producător de inputuri organice pentru agricultură. Potrivit acestuia, pentru 2023, ” nu vede o creștere suplimentară foarte mare”. „Probabil  va fi un 5% în sus pentru 2023, în condițiile unei piețe foarte concurențiale pentru teren în arendă. Sunt multe zone în care este foarte greu să mai găsești teren arabil”, mai spune acesta.

Norofert operează și o fermă de 1.000 de ha, dintre care 750 de hectare de teren sunt în arendă, în Zimnicea, Teleorman și activează ca trader de cereale.

Potrivit acestuia, nu vedem o crestere suplimentara foarte mare, probabil un 5% in sus pentru 2023, in conditiile unei piete foarte concurentiale pentru teren in arenda. Sunt multe zone in care este foarte greu sa mai gasesti teren arabil

Despre costurile arendei menționează și Holde Agri în raportul său financiar aferent primului semestru al anului.

Potrivit companiei listate pe piața AeRO a BVB, în ceea ce privește cheltuielile cu arenda aferentă suprafețelor exploatate în acest regim, acestea au crescut cu 89% până la 1,9 milioane lei (2021: 1 milion lei). Diferența se explică atât prin extinderea suprafețelor cu 3.739 ha, cât și prin creșterea prețului unitar al produselor agricole în care sunt acestea exprimate, în linie cu cotațiile internaționale”.

La 30 iunie 2022, Holde avea în exploatare o suprafață totală de aproximativ 12.300 ha, din care 700 ha în proprietate și 11.600 ha în arendă.

România nu este așa afectată de Bulgaria

Conform unor informații ale Eurostat, din aprilie 2022, cu date din 2020, în România valoarea arendei este printre cele mai mici din UE, cu o medie de 116 euro pe hectar pe an. Mai ieftin era doar în Malta, Estonia, Croația, Letonia, Slovacia, Norvegia.

arenda

În Bulgaria, spre exemplu, la nivelul lui 2020, valoarea arendei era de 298 de euro pe hectar, iar costurile au crescut accelerat de atunci, confrm unei analize recente realizată de Departamentul pentru Agricultură al SUA.

Potrivit datelor oficiale citate de USDA, chiria terenurilor în principala regiune cerealieră Dobrudja (în nord-est) a crescut cu 96% anul trecut. În prezent, chiriile pentru terenurile din această zonă se situează între 600 și 900 de dolari hectarul, ]n timp ce în centrul Bulgariei costul este de 400 de dolari pe hectar, și de nord-vest, cu 300 de dolari pe hectar.

„Se pare că această sumă este aproape dublă față de chiriile de teren plătite în România vecină”, spun analiștii USDA.

Majoritatea fermierilor din Bulgaria cultivă aproximativ 20-40% din terenul propriu, în timp ce restul este închiriat.

„Disponibilitatea banilor ieftini și inflația au stimulat investitorii neagricoli, precum și marii fermieri, să cumpere terenuri agricole, ceea ce a dus la creșterea prețului acestora”, spun analiștii USDA.

Se estimează că suma totală a chiriilor plătite de fermierii bulgari în acest an va depăși 750 de milioane de dolari.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul șoferului vinovat este faliment, iar dauna va fi plătită, de......
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...