Vlad Stoica (ANCOM): Înregistrăm o evoluţie spectaculoasă cu date foarte bune pe piaţa comunicaţiilor

România înregistrează o evoluţie spectaculoasă cu date foarte bune pe piaţa comunicaţiilor, în condiţiile în care deţine cartele SIM active pe Internet mobil de aproximativ 21,37 milioane, la telefonie mobilă 23,22 milioane, iar la telefonie mobilă cu internet mobil prin telefon 19,85 de milioane, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 26 apr. 2023, 21:57
Vlad Stoica (ANCOM): Înregistrăm o evoluţie spectaculoasă cu date foarte bune pe piaţa comunicaţiilor

„Noi în prezent facem un studiu şi cerem date de la operatori. Nu este finalizat. Vă dau nişte date premergătoare. De exemplu, pe internet mobil avem la ora asta cartele SIM active, aproximativ 21,37 milioane, telefonie mobilă total 23,22 milioane, telefonie mobilă cu internet mobil prin telefon 19,85 de milioane. Deci sunt date foarte bune, vedem o evoluţie crescătoare, spectaculoasă, dar este firesc să fie aşa. Nu înseamnă că 20 de milioane de locuitori folosesc internet. Din aprecierile noastre şi din discuţiile pe care le-am avut cu ADR şi cu DNSC suntem undeva pe la 11 milioane, alţi folosesc mai multe device-uri de genul acesta, dar o să avem studiul gata cam în 30-40 de zile şi o să fie public şi o să facem şi o informare coerentă pe acest subiect”, a precizat Stoica, la conferinţa „ZF Mobilio 2023: Ce face România pe mobil? Tendinţe şi oportunităţi. Provocările 5G. Aplicaţii – de la IoT la consumer”.

De asemenea, el a subliniat că în prezent 3% dintre cartelele SIM şi din traficul de internet mobil sunt pe 5G, toţi operatorii investind în echipamente şi în această tehnologie de câţiva ani, chiar dacă spectrul a fost scos la licitaţie în toamna anului trecut.

„Ştiţi foarte bine că toţi operatorii au investit şi au început să pună echipamente, mai ales în oraşe, de ceva ani, chiar dacă spectrul a fost scos la licitaţie în toamna anului trecut şi legea a apărut acum doi ani de zile, iar Codul comunicaţiilor anul trecut, dar ei fiind inovativi şi dornici de business au pus echipamente compatibile 5G. O să aveţi studiul complet, acum sunt cifre preliminare”, a adăugat Stoica.

Întrebat cum vede reglementatorul pieţei evoluţiile din industrie şi dorinţa operatorilor de a folosi licenţele 5G, de a extinde infrastructurile şi de a aduce la îndemână tehnologia, şeful ANCOM a menţionat că evoluţia tehnologică va fi resimţită de toţi, pentru că este nevoie de transfer de date la o capacitate cât mai mare.

„Este nevoie de transfer de date la o o capacitate cât mai mare. De ce? Digitalizare, automatizare, robotizare, inteligenţă artificială, toate acestea se întâmplă. Operatorii sunt dornici să investească şi să facă business, normal, acesta e scopul lor, sunt societăţi comerciale, vor să facă business. Noi am reuşit anul trecut să le creăm un cadru un pic mai bun prin Codul comunicaţiilor şi de asemenea şi prin licitaţia prin care am pus spectrul la închiriere, iar apetitul lor a fost satisfăcător din punctul nostru de vedere. În condiţii post-pandemice, în condiţii cu un război la graniţa ţării şi discuţiile pe care le avem permanent cu operatorii sunt semne că vor să investească şi investesc. Având în vedere că România este ţară membră UE şi de asemenea în alianţa NATO, avem şi nişte restricţii impuse prin acea a aşa-zisa Lege 5G, care instituie obligativitatea ca producătorii de echipamente pentru infrastructuri critice, iar reţelele de comunicaţii sunt infrastructuri critice, să fie producători autorizaţi de CSAT. În prezent, producătorii mari autorizaţi, strict cei care pot să ofere un volum mare de echipamente pentru dezvoltarea reţelelor pentru infrastructura 5G, la ora acesta sunt trei acreditaţi, şi avem noi surprize, inclusiv Samsung s-a creditat săptămâna trecută, ceea ce este un punct important pentru noi. Apetitul lor este categoric să ofere servicii şi vor oferi”, a punctat Vlad Stoica.

În aceste context, preşedintele ANCOM a menţionat că autorităţile trebuie să ofere o cât mai bună reglementare şi un dialog cât mai transparent cu industria, cu societatea civilă, dar explicând permanent şi temerile pe care le au cetăţenii.

„S-a văzut că au luat spectru suficient şi sper ca noi, ca autoritate, să găsim acel echilibru şi ‘fine tunning’ astfel încât să ajutăm pe cât putem, împreună cu Guvernul, cu Parlamentul, să reglementăm cât mai bine şi cât mai transparent un dialog cu industria, un dialog cu societatea civilă şi explicând permanent temerile pe care le au cetăţenii. Pentru că da, există temeri, iar eu cred că obligaţia statului este să explice oamenilor. (…) Ştiţi foarte bine că, în realitate, orice evoluţie tehnologică naşte multe întrebări. Noi, ca oameni, suntem temători de ceea ce nu cunoaştem. Recunoaştem că inteligenţa artificială ne aduce foarte multe beneficii, dar trebuie să fim atenţi astfel încât riscurile să le minimalizăm cât mai mult. Sunt multe necunoscute. Avem Codul comunicaţiilor care reglementează un pic mai bine, dar categoric poate fi adaptat şi up-gradat în funcţie de evoluţii şi de cazuri pe care le vedem zi de zi”, a afirmat acesta.

Nu în ultimul rând, preşedintele Autorităţii a transmis că în urmă cu două luni a intrat în Guvern un memorandum în care ANCOM a fost un fel de integrator pe Digital Act, respectiv pe reglementarea transferului de date, care va trebui să se facă în viitorul apropiat.

„Până la finele lui 2024, ţările membre ale Uniunii Europene trebuie să-şi creeze un cadru legal de reglementare al transferului de date. Va fi din punctul meu de vedere o discuţie complexă cu foarte multe autorităţi, cu mediul de afaceri în ansamblul lui, nu doar operatori şi cu societatea civilă, pentru că este un domeniu total nou, inclusiv pentru Uniunea Europeană, iar toţi trebuie să învăţăm, iar noi nu putem să învăţăm, dacă credem că le ştim pe toate. Învăţăm doar prin dialog şi prin colaborare şi prin transparenţă. Trebuie să punem cărţile pe masă şi să încercăm să ne răspundem cât mai bine la toate întrebările. Îmi doresc ca statul să poată se adapteze în timp real şi să asigure un mediu predictibil şi să asigure o protecţie cât mai bună pentru toţi cetăţenii”, a concluzionat preşedintele ANCOM, Vlad Stoica.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...