Vladimir Putin încearcă să-şi cosmetizeze imaginea în presa occidentală

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a devenit săptămâna aceasta eroul a numeroase articole din presa occidentală.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 09:23
Vladimir Putin încearcă să-şi cosmetizeze imaginea în presa occidentală

 După cum constată site-ul Inopressa.ru, articolele au luat atât forma unor informări destul de previzibile cu privire la turneul european al liderului rus, cât şi a unor ştiri destul de neaşteptate: ba o relatare despre noua sesiune foto a lui Putin alături de câini, ba o dezvăluire despre eroarea poliţiei finlandeze care l-a inclus pe liderul rus pe o listă a persoanelor non grata, ba o evaluare a glumelor făcute de Putin.

Jurnaliştii de la The Daily Mail au cuprins în titlul articolului două ştiri în acelaşi timp: ‘Finlanda şi-a cerut scuze pentru că l-a inclus ‘din greşeală’ pe Vladimir Putin în registrul infractorilor… însă el nu pare să sufere prea tare: se plimbă prin zăpadă alături de câinii săi’.

Despre ce fel de registru este vorba? Putin ‘ar fi arestat la frontieră, dacă ar încerca să intre în Finlanda’, afirmă jurnalistul de la Daily Mail, precizând că registrul este unul secret şi că Putin a fost inclus în acesta din cauza contactelor sale cu ‘Night Wolves’, un ‘club de bikeri creştin-ortodocşi’. Acum, însă, poliţia finlandeză a exclus numele lui Putin de pe listă şi a promis să clarifice cum a ajuns acesta acolo.

În privinţa noii sesiuni foto, Daily Mail notează: ‘Ne-am obişnuit ca Putin, cu orice ocazie potrivită, să-şi cultive imaginea de erou al unor filme de acţiune, însă această nouă sesiune este menită, probabil, să-i dezvăluie partea blândă a caracterului: rostogolit în zăpadă, jucându-se cu câinii’. Costumul roş-alb al preşedintelui este caracterizat de ziar drept ‘patriotic’.

Această sesiune foto contrastează puternic cu ‘fotografiile umilitoare în care Putin arată uluit’, continuă Daily Mail, referindu-se la fotografiile de la acţiunile activistelor ‘semidespuiate’ ale mişcării ‘Femen’ la Hanovra. Este adevărat că ulterior Vladimir Putin a început să zâmbească şi a spus în glumă că i-a plăcut acţiunea fetelor, subliniază Daily Mail.

‘O nouă sesiune foto ciudată: preşedintele rus pozează alături de câini în zăpadă’, titrează The Huffington Post. În opinia publicaţiei, aceste imagini ar fi menite să oglindească ideea: ‘Nu te îngrijora, Rusie. Totul este ok! Nu contează că cerul este brăzdat de meteoriţi gigant, că organizaţiile neguvernamentale se confruntă cu persecuţii din partea guvernului, iar atitudinea intolerantă faţă de minorităţile sexuale se amplifică – important este că preşedintele are un remediu pentru problemele voastre: de exemplu, o încântătoare fotografie cu câini!’.

Aceste imagini ar arăta foarte bine într-un ‘calendar de perete drăguţ’, opinează jurnalistul de la Huffington Post. Sesiunile foto inedite sunt un lucru obişnuit pentru Putin, care a compărut şi în chip de medic şi în chip de pilot, aminteşte publicaţia menţionată.

The Wall Street Journal relatează la rândul său incidentul cu lista elaborată de poliţia finlandeză, subliniind că autorităţile Finlandei s-au grăbit să-şi prezinte scuzele. În context, cotidianul aminteşte că Finlanda îşi dezvoltă stăruitor relaţii solide cu Rusia, important partener comercial. Anul trecut, Vladimir Putin chiar a jucat hochei cu preşedintele finlandez.

‘Macho Vladimir Putin încearcă încă să arate cool’, astfel a prezentat noua sesiune foto cotidianul The Times. Constatând că preşedintele rus ştie să regizeze asemenea filmări, cotidianul britanic precizează că imaginile au fost făcute la 24 martie, a doua zi după ce oligarhul rus Boris Berezovski a fost găsit mort în reşedinţa sa din Marea Britanie.

Potrivit The Times, Putin arată ‘mai puţin macho decât pozând cu arbaleta sau cu puşca’, şi totuşi această nouă sesiune foto îi redă liderului rus titlul de ‘maestru al fotografiilor neoficiale ale politicienilor’ în Rusia. De altfel, The Times a descoperit şi ‘un concurent pentru acest statut al lui Putin’: şi liderul cecen prorus Ramzan Kadârov îşi plasează adesea pe internet ‘fotografii surprinzătoare cu arme, pui de cerb sau… Gerard Depardieu’.

Însă, după cum notează scriitorul Leonid Berşidski pentru Bloomberg, ‘numărul de comedie al lui Putin nu cucereşte prieteni pentru Rusia’. Berşidski este de părere că încercările lui Putin de a glumi ‘nu au stârnit niciodată prea mare simpatie’, iar în ultima vreme ‘au fost atât de nereuşite, încât au transformat Rusia într-un stat-paria’. Berşidski aminteşte în acest sens de afirmaţiile publice ale lui Putin cu privire la mişcarea ‘Femen’, remarcile sale acide despre minorităţile sexuale şi despre organizaţiile neguvernamentale.

Totuşi, în Rusia există fani ai ‘simţului acid al umorului practicat de Putin’, constată Berşidski. Însă, în momentul când numeroase vedete, de la Bjork la Madonna, condamnă politica represivă a lui Putin, este puţin probabil ca ‘showul său de comedie să ajute Rusia să-şi spele reputaţia pe plan internaţional’. Întrebarea este dacă Putin ‘se comportă astfel în mod conştient sau pur şi simplu nu-şi conştientizează lipsa de decenţă’, conchide Berşidski.

Te-ar mai putea interesa și
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ca până acum
Tetik, Banca Transilvania: Consolidarea sistemului bancar este inevitabilă; viteza pentru România nu va fi atât de rapidă ...
Consolidarea sistemului bancar din România este inevitabilă, dar viteza nu va fi atât de rapidă ca până acum, a declarat, marţi, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la Conferinţa anuală......
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice
Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi ...
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Programul „Made in România” devine „BVB Arena”
Bursa de Valori București a lansat astăzi noua ediție a programului dedicat companiilor antreprenoriale românești care, ...
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, va distribui dividende record în valoare de opt miliarde de dolari
Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, va distribui acţionarilor dividende record în valoare de 750 de miliarde de ruble ...