Vladimir Putin merge în Turcia. Pe agendă, situaţia din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită crucială în Turcia, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, vizită în centrul căreia se află situaţia din Siria, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 09:33
Vladimir Putin merge în Turcia. Pe agendă, situaţia din Siria

Vizita, care a fost amânată după ce a fost prevăzută iniţial în octombrie, intervine într-un context tensionat între cele două ţări în legătură cu Siria şi pe fundalul unor informaţii potrivit cărora Putin are probleme de sănătate, în urma unui traumatism la nivelul spatelui.

Ănsă o informaţie din Japonia cu privire la unele îngrijorări faţă de starea de sănătate a lui Putin a provocat un val de dezminţiri din partea autorităţilor ruse.

Vizita în Turcia, prima pe care Putin o efectuează după cea în Tadjikistan, la 5 octombrie, a fost confirmată oficial de Moscova şi Ankara.

Situaţia din Siria urmează să fie subiectul principal pe agenda întâlnirilor.

„Discuaţiile vor viza o serie de probleme internaţionale şi regionale urgente, inclusiv reconcelierea în Orientul Mijlociu, situaţia din Fâşia Gaza, criza din Siria, dar şi cooperarea” în cadrul organizaţiilor internaţionale, a declarat consilierul lui Putin pentru probleme de Afaceri Externe, Iuri Uşakov, citat într-un comunicat.

Tensiunile dintre Rusia şi Turcia s-au amplificat după interceptarea la 11 octombrie de către forţele aeriene turce a unui avion de pasageri sirian care efectua o cursă Moscova-Damasc, suspectat de Ankara că transporta o încărcătură militară destinată Ministerului sirian al Apărării.

Rusia a anunţat că avionul transporta echipamente radar, care nu sunt interzise prin convenţii internaţionale.

Ankara se află alături de cauza rebelilor sirieni, în timp ce Moscova este unul dintre ultimii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi blochează în mod sistematic orice proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul acestuia.

Rusia şi-a exprimat totodată opoziţia faţă de mobilizarea în Turcia, solicitată de Ankara, a unor rachete NATO sol-aer de tip Patriot în apropierea frontierei cu Siria, apreciind că sporeşte riscul unui conflict extins implicând Alianţa Nord-Atlantică.

La Istanbul, Putin va prezida alături de Erdogan o reuniune a unui Consiliu de Cooperare creat pentru consolidarea relaţiilor bilaterale în toate domeniile.

După reuniune, preşedintele rus urmează să poarte o convorbire prin telefon cu preşedintele turc Abdullah Gul, a declarat Uşakov.

În pofida divergenţelor cu privire la politica internaţională, cele două ţări şi-au sporit cooperarea în domeniile energiei şi comerţului.

Moscova este cel mai important furnizor de gaze naturale către Ankara şi urmează să construiască prima centrală nucleară turcă, la Akkuyu, în provincia Mersin (sud), în baza unui acord încheiat în 2010.

Rusia şi Turcia urmează să semneze, în cursul vizitei lui Putin, acorduri de cooperare în domeniile financiar şi bancar..

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...