Vladimir Putin merge în Turcia. Pe agendă, situaţia din Siria

Preşedintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită crucială în Turcia, în cadrul căreia se va întâlni cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, vizită în centrul căreia se află situaţia din Siria, relatează AFP.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 09:33
Vladimir Putin merge în Turcia. Pe agendă, situaţia din Siria

Vizita, care a fost amânată după ce a fost prevăzută iniţial în octombrie, intervine într-un context tensionat între cele două ţări în legătură cu Siria şi pe fundalul unor informaţii potrivit cărora Putin are probleme de sănătate, în urma unui traumatism la nivelul spatelui.

Ănsă o informaţie din Japonia cu privire la unele îngrijorări faţă de starea de sănătate a lui Putin a provocat un val de dezminţiri din partea autorităţilor ruse.

Vizita în Turcia, prima pe care Putin o efectuează după cea în Tadjikistan, la 5 octombrie, a fost confirmată oficial de Moscova şi Ankara.

Situaţia din Siria urmează să fie subiectul principal pe agenda întâlnirilor.

„Discuaţiile vor viza o serie de probleme internaţionale şi regionale urgente, inclusiv reconcelierea în Orientul Mijlociu, situaţia din Fâşia Gaza, criza din Siria, dar şi cooperarea” în cadrul organizaţiilor internaţionale, a declarat consilierul lui Putin pentru probleme de Afaceri Externe, Iuri Uşakov, citat într-un comunicat.

Tensiunile dintre Rusia şi Turcia s-au amplificat după interceptarea la 11 octombrie de către forţele aeriene turce a unui avion de pasageri sirian care efectua o cursă Moscova-Damasc, suspectat de Ankara că transporta o încărcătură militară destinată Ministerului sirian al Apărării.

Rusia a anunţat că avionul transporta echipamente radar, care nu sunt interzise prin convenţii internaţionale.

Ankara se află alături de cauza rebelilor sirieni, în timp ce Moscova este unul dintre ultimii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi blochează în mod sistematic orice proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul acestuia.

Rusia şi-a exprimat totodată opoziţia faţă de mobilizarea în Turcia, solicitată de Ankara, a unor rachete NATO sol-aer de tip Patriot în apropierea frontierei cu Siria, apreciind că sporeşte riscul unui conflict extins implicând Alianţa Nord-Atlantică.

La Istanbul, Putin va prezida alături de Erdogan o reuniune a unui Consiliu de Cooperare creat pentru consolidarea relaţiilor bilaterale în toate domeniile.

După reuniune, preşedintele rus urmează să poarte o convorbire prin telefon cu preşedintele turc Abdullah Gul, a declarat Uşakov.

În pofida divergenţelor cu privire la politica internaţională, cele două ţări şi-au sporit cooperarea în domeniile energiei şi comerţului.

Moscova este cel mai important furnizor de gaze naturale către Ankara şi urmează să construiască prima centrală nucleară turcă, la Akkuyu, în provincia Mersin (sud), în baza unui acord încheiat în 2010.

Rusia şi Turcia urmează să semneze, în cursul vizitei lui Putin, acorduri de cooperare în domeniile financiar şi bancar..

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că  războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe  NATO la noi în țară. Două treimi consideră că invazia ar fi ilegitimă
Război în Ucraina. Jumătate dintre români cred că războiul e inevitabil și tot atâția vor mai multe trupe NATO ...
Datele unui sondaj Avangarde care a măsurat percepţii publice asupra situaţiei din Ucraina, la comanda G4Media, arată ...
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte în coaliția de guvernare
S-au stabilit amenzile pentru furnizorii de energie care nu recalculează facturile greșite. Sancțiuni moderate hotărâte ...
Liderii PSD, PNL şi UDMR reuniţi luni, într-o nouă şedinţă a coaliţiei în format online, au discutat pe tema Ordonanţei ...
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara vecină României
Ungaria mai dă o lovitură pe piața auto. Cea mai mare companie auto din Rusia vrea să facă mașini electrice în țara ...
Kamaz, cea mai mare companie rusească din domeniul auto, va dezvolta în Ungaria mașini electrice și ar putea ajunge să ...