UPDATE Vodafone a primit aprobarea UE pentru achiziţia UPC. Tranzacția ar putea fi finalizată până la 31 iulie

Comisia Europeană a aprobat joi achiziția de către Vodafone a activității de cablu a Liberty Global, compania mamă a UPC, în Cehia, Germania, Ungaria și România. Aprobarea este condiționată de respectarea integrală a pachetului de angajamente oferit de Vodafone, anunţă un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Lidia Neagu - joi, 18 iul. 2019, 08:58
UPDATE Vodafone a primit aprobarea UE pentru achiziţia UPC. Tranzacția ar putea fi finalizată până la 31 iulie

În luna mai 2018, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din activele Liberty Global din Europa. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „În societatea noastră modernă, accesul la servicii de bandă largă și televiziune la prețuri accesibile și de bună calitate este aproape la fel de solicitat ca apă curentă. Am aprobat astăzi achiziționarea de către Vodafone a afacerilor companiei Liberty Global în Cehia, Germania, Ungaria și România, sub rezerva unor căi de atac destinate să asigure că clienții vor beneficia în continuare de prețuri corecte, servicii de înaltă calitate și produse inovatoare”.

Decizia de astăzi vine în urma unei investigații aprofundate a tranzacției propuse. Aceasta implică achiziționarea de către Vodafone a activității Liberty Global în Cehia, Ungaria, România și Germania, concentrându-se în primul rând pe funcționarea rețelelor de cablu.

După ce Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că tranzacţia ar putea reduce competiţia pe pieţele din Germania şi Cehia, Vodafone s-a oferit să întărească poziţia rivalului Telefonica Deutschland prin faptul că îi oferă acces la reţeaua sa broadband. Această propunere ar permite Telefonica Deutschland să ofere servicii în bandă largă prin intermediul reţelelor de cablu pe care Vodafone şi Liberty Global le au în Germania. 

În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.

Vodafone România: Pe plan local, această achiziție va permite Vodafone să fie un competitor și mai puternic

Vodafone România salută, într-un comunicat de presă, decizia Comisiei Europene de a aproba achiziția operațiunilor locale ale UPC.

Pe plan local,
această achiziție va permite Vodafone să fie un competitor și mai puternic în raport cu pozițiile dominante de pe piața de comunicații electronice, asumându-și rolul de catalizator pe zona de inovație și digitalizare a societății. Este preconizat ca tranzacția să fie finalizată până la data de 31 iulie 2019.

În viitor, Vodafone România va putea oferi servicii convergente competitive clienților săi, ceea ce îi va permite să își împlinească viziunea de a aduce tehnologia și inovația mai aproape de toată lumea. De asemenea, prin achiziția UPC se creează o competiție sustenabilă și eficientă în cadrul industriei locale de telecomunicații, ceea ce va contribui
la creșterea gradului de digitalizare a societății românești.

Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România: „Astăzi am primit vești îmbucurătoare! Pentru Vodafone România, acesta este un pas important spre a deveni un operator consolidat, convergent, care va putea oferi cele mai bune servicii de piața de comunicații fixe și mobile, internet și televiziune. Vreau să mulțumesc în special echipei mele extraordinare, care pune pasiune și dedicare în tot ceea ce face. Suntem cu toții foarte entuziasmați să primim UPC în familia Vodafone în următoarele săptămâni și suntem convinși că, împreună, vom aduce contribuții importante sectorului de comunicații electronice, poziționând România pe o traiectorie ascendentă în ceea ce privește digitalizarea. De acum încolo, împreună cu echipa UPC, vom continua să urmărim țelul nostru de a deveni operatorul preferat al tuturor românilor”.

Mihnea Rădulescu, CEO UPC România: „Ne aflăm într-un moment important din istoria UPC România în urma primirii acordului din partea Comisiei Europene de a ne alătura Vodafone Romania unuia dintre cei mai puternici operatori la nivel european. De-a lungul timpului, ne-am concentrat eforturile pentru a inova și a aduce servicii de cea mai înaltă calitate clienților noștri, prin contribuția întregii echipe UPC România. Sunt mândru de echipa noastră extrem de dedicată și ambițioasă, care a obținut performanțe remarcabile și a contribuit semnificativ la realizarea acestei tranzacții. După finalizarea acesteia, alăturarea operațiunilor UPC România şi Vodafone România va aduce beneficii relevante la nivelul consumatorilor, precum și al întregii industrii telecom, prin accelerarea inovației și a competitivității. Așteptăm cu încredere momentul în care vom începe să colaborăm cu Vodafone și ne vom uni forțele pentru a contribui la crearea unui jucător puternic pe piața de telecom.”

Această tranzacție face din Grupul Vodafone un campion european în ceea ce privește tehnologia comunicațiilor, acesta deținând cea mai performantă rețea de nouă generație din Europa și fiind capabil să contribuie la Strategia Comisiei Europene de a forma o Piață Digitală Unică prin crearea unei societăți gigabit în Europa până în 2025.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...