Vodafone ar putea să cumpere Liberty Global și să devină proprietară a UPC România

O fuziune între cele două entităţi ar duce la crearea unui lider al serviciilor de telecomunicaţii, cu vânzări anuale de peste 80 miliarde de dolari, dar care va fi atent analizat de către autorităţile de reglementare din ţările unde sunt prezente cele două companii, inclusiv Germania, Marea Britanie şi Olanda.
Economica.net - Dum, 30 nov. 2014, 12:51
Vodafone ar putea să cumpere Liberty Global și să devină proprietară a UPC România

Grupul britanic Vodafone analizează potenţialele achiziţii, inclusiv a operatorului european de cablu Liberty Global, pentru a contracara consolidarea în rândul rivalelor din Marea Britanie, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

La rândul lor, reprezentanţii Vodafone şi Liberty Global nu au comentat informaţia.

Liberty Global deține UPC România, operator de servicii de furnizare de internet și cablu TV. Aceasta are 1,9 milioane de abonați, dintre care 1,2 la cablu TV, 421.000 la Internet și 312.000 la telefonie fixă.

Discuţiile din cadrul celui de-al doilea operator de telefonie mobilă din lume s-au intensificat în ultimele zile, după ce grupul britanic de telecomunicaţii BT Group a informat că a demarat discuţiile cu grupul spaniol Telefonica cu privire la preluarea operatorului de telefonie mobilă O2 şi, în paralel, a început negocierile cu un alt operator, EE, deţinut de Orange şi Deutsche Telekom.

BT, fostul monopol britanic de telecomunicaţii, este lider pe piaţa britanică de Internet în bandă largă şi, în prezent, lucrează la un plan pentru a reveni pe piaţa de telefonie mobilă în condiţiile în care oferă deja internet în bandă largă, telefonie fixă şi televiziune. Achiziţionarea O2 ar însemna revenirea operatorului sub umbrela BT, după ce această divizie s-a separat de fostul monopol britanic de telecomunicaţii în anul 2001 şi în urmă cu opt ani a fost cumpărat de Telefonica.

Atracţia Vodafone pentru Liberty Global este datorată reţelei de cabluri care poate oferi servicii de internet în bandă largă în Marea Britanie şi în câteva state europene.

O sursă a precizat că Vodafone a negociat, anul acesta, o combinare cu Liberty Global, dar că nu s-a ajuns la un acord privind valoarea tranzacţiei. O unire între cele două entităţi ar duce la crearea unui lider al serviciilor de telecomunicaţii, cu vânzări anuale de peste 80 miliarde de dolari, dar care va fi atent analizat de către autorităţile de reglementare din ţările unde sunt prezente cele două companii, inclusiv Germania, Marea Britanie şi Olanda.

Anul trecut, Liberty Global a preluat operatorul britanic Virgin Media pentru 15,8 miliarde de dolari şi se pregăteşte să plătească 10 miliarde de euro pentru operatorul olandez Ziggo.

Recent, Vodafone a anunţat că intenţionează să investească 19 miliarde de lire sterline (32 de miliarde de dolari) până în luna martie 2016 pentru modernizarea reţelei, ceea ce va permite companiei să ofere mai multe servicii prin combinarea telefoniei mobile cu Internetul şi televiziunea.

Cheltuielile de capital şi tranzacţiile, în valoare de 18 miliarde de euro pentru preluarea operatorului spaniol de cablu Grupo Corporativo Ono SA şi a celui german Kabel Deutschland Holding AG, au determinat agenţia de rating Moody’s Investors Service să coboare ratingul Vodafone de la ‘A3’ la ‘Baa1’.

Pe lângă finalizarea tranzacţiei cu Liberty Global, Vodafone ia în considerare inclusiv achiziţionarea operatorului low-cost TalkTalk.

Luna aceasta, directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a anunţat că firma ar fi dispusă să-şi vândă o parte dintre activele care nu sunt de bază (non-core), precum operaţiunile din Australia, Ungaria şi Cehia, dacă ar primi o ofertă adecvată.

De când este la conducerea Vodafone, Colao a vândut o serie de participaţii la companii pe care grupul nu le controla, inclusiv participaţia la Verizon Communications pentru 130 de miliarde de dolari. În paralel, acesta a demarat o serie de achiziţii pe segmentul telefoniei fixe din Europa în ideea de a permite Vodafone să ofere servicii multiple şi să crească astfel loialitatea clienţilor şi sumele pe care sunt dispuşi să le plătească.

Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă din lume, a raportat al optulea trimestru consecutiv de declin al veniturilor din servicii, în condiţiile în care consumatorii din sudul Europei au redus factura la telefon, transmite Bloomberg. În perioada aprilie-iunie 2014, veniturile grupului Vodafone au scăzut cu 4,4%, până la 10,204 miliarde lire sterline, în timp ce veniturile din servicii, pe bază organică, au scăzut cu 4,2% până la 9,446 miliarde lire sterline.

În România, grupul avea, la data de 30 septembrie 2014, un număr de 8.507.439 de clienţi, dintre care 7.914.267 utilizatori ai serviciilor mobile şi 58.285 utilizatori ai serviciilor de broadband fix.

Sursa: AGERPRES 

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Filip, FGo, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme  vor intra în sistemul e-Factura de la 1 iulie 2022
Valeriu Filip, FGo, care deţine peste 30% din piaţa facturilor: „Minim 10.000 de firme vor intra în sistemul e-Factura ...
Sistemul E-factura devine obligatoriu de la 1 iulie 2022. Firmele care taie facturi instituţiilor publice sau vând unul dintre produsele de risc din cele 900 de categorii identifricate de stat vor......
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii îşi cheltuie economiile din pandemie
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii ...
Luna ianuarie 2022 pare să fi fost luna în care românii au realizat din nou riscurile unei inflaţii care creşte de la ...
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale (Bank for International Settlements, BIS) a cerut ca dobânzile să fie majorate "rapid ...
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat ...