UPDATE: Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România, ca urmare a scumpirii energiei. Cât vei plăti în plus

Unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații din România, Vodafone, își anunță clienții că le va scumpi serviciile, ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică.
Mihai Nicuţ - vin, 16 sept. 2022, 13:32
UPDATE: Vodafone majorează tarifele pentru clienții de telefonie mobilă din România, ca urmare a scumpirii energiei. Cât vei plăti în plus
UPDATE. Vodafone: Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei
Într-o reacție trimisă ECONOMICA.NET, Vodafone spune că actualele majorări comunicate clienților nu au legătură cu actuala situație de pe piața energiei. Redăm mai jos, integral, răspunsul operatorului:
”Ca urmare a creșterii costurilor legate de furnizarea serviciilor noastre, inclusiv ale unora dintre extra-opțiunile oferite clienților, prețurile abonamentelor vor fi majorate proporțional. Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei, situație intervenită ulterior primelor anunțuri de modificare a tarifelor. Notificarea trimisă clienților cuprinde și informarea legată de aplicarea tarifului de 1 euro doar clienților pentru care se emit facturi tipărite, cu scopul reducerii consumului de hârtie. Pentru evitarea acestui cost, le recomandăm clienților noștri să activeze factura în format electronic în aplicația My Vodafone. Clienții care nu sunt de acord cu modificările menționate au posibilitatea de a denunța unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la primirea notificării, fără plata vreunei penalități sau despăgubiri”.

Știrea inițială

Vodafone România și-a notificat clienții că le va majora abonamentul lunar cu un euro, ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică. De asemenea, compania va taxa suplimentar, tot cu un euro, clienții care primesc în continuare factura pe hârtie. În plus, dacă serviciile companiei vor fi oprite pentru neplata facturii, clientul va plăti ulterior o taxă de reconectare de trei euro.

De asemenea, Vodafone a introdus în contracte o clauză care permite majorarea tarifelor în funcție de rata inflației.

Iată aspectele semnificative din notificarea Vodafone:

“Stimate client,

În contextul majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi, de exemplu, creșterea costurilor de furnizare a energiei electrice și a carburantului) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii:

  1. Prețul lunar al abonamentului tău de servicii mobile va crește cu 1 EUR (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.
  2. Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 EUR (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica dacă ai optat pentru factura electronică. Ne dorim să protejăm planeta și să reducem impactul activității noastre asupra mediului, inclusiv prin diminuarea consumului de hârtie. Te încurajăm să utilizezi mijloacele digitale de transmitere a facturii accesând secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone. Astfel vei economisi bani și vei contribui la un mediu mai curat.
  3. În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanțelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 EUR (TVA inclus). Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării. Poți accesa oricând situația facturilor tale în secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 și solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea.
  4. Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor.

Prin urmare, art.3.1 al contractului tău se completează cu următoarea clauză: Având în vedere anumite fluctuații ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe piață de natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părțile convin ca tarifele pentru serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvență anuală, prin simpla notificare transmisă de către Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării. Indexarea se va face în funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an. Părțile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflației nu reprezintă o modificare unilaterală a prețului contractului, posibilitatea de indexare și mecanismul acesteia fiind agreate de parți încă de la

încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înțeles și acceptă prezenta clauză.

  1. Tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel : 0,2 EUR/ minut si 0,05 EUR/ SMS către orice rețea națională; 5 EUR/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5GB); tarifele conțin TVA

Asociația Operatorilor Mobili din România din care fac parte Orange, Vodafone și Telekom, a tras un semnal de alarmă la începutul acestei luni cu privire la modificările din domeniul energiei aduse de Guvern prin Ordonanța de Urgență nr. 119/2022. Aceștia spun că aceste schimbări produc ”un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicații și afectează grav planurile investiționale în domeniu”.

”Prin OUG mentionata, promovata de Guvern in sedinta din 1 septembrie 2022, fara consultare publica, fara respectarea vreunui instrument de transparenta decizionala, Executivul inlatura de la o zi la alta, cu sapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a pretului energiei electrice pe baza carora furnizorii de comunicatii electronice si-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023″, spun operatorii.

Baza de clienți de servicii mobile și fixe și de soluții IoT a Vodafone România a ajuns la 11,2 milioane la 31 decembrie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...