Vodafone nu exclude vânzarea unor active. AT&T face planul pentru o „tranzacţie complexă”

Vodafone Plc, care va obţine 130 miliarde de dolari în urma vânzării participaţiei deţinute la Verizon Wireless, se va concentra pe extinderea reţelei wireless, chiar dacă potenţiali cumpărători ar putea lansa oferte pentru activele companiei, a afirmat directorul general al operatorului britanic de telefonie, Vittorio Colao, transmite Bloomberg. AT&T pregăteşte planul pentru o "tranzacţie complexă"  cu grupul britanic, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Europa.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 08:19
Vodafone nu exclude vânzarea unor active. AT&T face planul pentru o

‘Avem o strategie şi vom investi foarte mulţi bani în ea, dar dacă cineva vine şi spune că avem într-adevăr active admirabile, atunci voi de acord’, a explicat şeful Vodafone. Acesta a adăugat: ‘Avem active minunate’.

Conducerea AT&T, cea mai mare companie de telecomunicaţii din SUA, face demersuri pe plan intern pentru o posibilă preluare a companiei britanice Vodafone anul viitor, au declarat recent surse anonime pentru Bloomberg.

Cele două companii nu au început oficial discuţiile, însă AT&T, cea mai mare companie telecom din SUA, lucrează intens pentru a determina ce active ale Vodafone ar urma să păstreze după preluare, şi care investitori ar fi interesaţi să preia operaţiunile la care va renunţa, au continuat sursele.

Totodată, compania americană elaborează o strategie pentru dezvoltarea operaţiunilor Vodafone în Europa, unde rata de penetrare a serviciilor de internet mobil este mai lentă decât în SUA.

Vodafone a anunţat recent că intenţionează să cheltuiască încă un miliard de lire sterline (1,6 miliarde de dolari) pentru îmbunătăţirea reţelelor de telefonie mobilă şi internet în bandă largă din Europa precum şi de pe pieţele emergente precum India şi Africa de Sud.

Investiţiile celui de-al doilea mare operator de telefonie din lume, incluse în programul ‘Project Spring’ vor fi majorate la şapte miliarde de lire sterline (11,8 miliarde de dolari) până în martie 2016, cu un an mai devreme decât era prevăzut.

Compania a raportat scăderea veniturilor din servicii, excluzând fluctuaţiile monetare şi achiziţiile, cu 4,9% în perioada iulie-septembrie 2013, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 4,6%.

Într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s Investors Service se arată că decizia Vodafone de a cheltui 11,8 miliarde de dolari pentru modernizarea reţelelor sale din întreaga lume va pune presiune pe operatorii europeni, care vor trebui să-şi majoreze cheltuielile.

Vodafone finanţează ‘Project Spring’ cu cei 130 miliarde de dolari proveniţi din vânzarea participaţiei deţinute la Verizon Wireless, tranzacţie care se va finaliza în primul trimestru din 2014. Banii vor fi cheltuiţi pentru a acoperi 90% din principalele sale pieţe europene cu servicii 4G, Internet de mare viteză şi pentru a dezvolta reţeaua de fibră optică la preţuri sustenabile până în 2016.

Achiziţiile masive transfrontaliere sunt puţin probabile anul viitor deoarece principalele companii europene de telecomunicaţii – Telefonica SA, Deutsche Telekom AG, Vodafone, Orange SA şi Telecom Italia SpA – nu au multă flexibilitate sau apetit pentru a conduce acest proces, se arată în raportul Moody’s.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, după venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienţi în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în creştere cu 57.064 faţă de trimestrul anterior şi cu 339.943 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...