Vodafone nu va plăti Marii Britanii niciun cent dacă vinde acţiunile la Verizon cu 100 mld. dolari

Guvernul Marii Britanii nu va primi probabil niciun cent de pe urma unei eventuale vânzări a participaţiei grupului britanic Vodafone la compania americană Verizon Wireless, tranzacţie care s-ar putea situa la 100 de miliarde de dolari, motivul fiind activarea automată a unei scutiri de taxe.
Economica.net - vin, 03 mai 2013, 17:50
Vodafone nu va plăti Marii Britanii niciun cent dacă vinde acţiunile la Verizon cu 100 mld. dolari

Grupul american Verizon Communications a transmis analiştilor că ar fi dispus să plătească 100 de miliarde de dolari pentru participaţia de 45% deţinută de Vodafone la compania mixtă Verizon Wireless, cel mai mare operator de telefonie mobilă din SUA. Verizon Communications controlează restul acţiunilor, de 55%.

Până acum nu s-a ajuns la o înţelegere privind tranzacţia şi eventuala structură a acesteia.

În mod obişnuit, companiile trebuie să plătească o taxă de 23% pe câştigurile înregistrate în Marea Britanie, notează Bloomberg.

Potrivit legislaţiei britanice, companiile înregistrate în Marea Britanie şi listate la bursă nu plătesc taxe dacă acţiunile pe care le vând reprezintă participaţii mai mari de 10% şi au fost deţinute o perioadă mai lungă de 12 luni în precedenţii doi ani.

Într-un caz similar, grupul petrolier BP a beneficiat de scutirea de taxe la vânzarea participaţiei de 50% deţinută la TNK-BP companiei ruse Rosneft, pentru 16,7 miliarde de dolari şi 12,8% din acţiunile Rosneft.

De asemenea, Vodafone ar putea, în anumite condiţii, să nu plătească sume mari Fiscului american, a declarat Robert Willens, specialist în taxe din New York.

Verizon consideră că poate structura o eventuală tranzacţie astfel încât Vodafone să datoreze doar 5 miliarde de dolari statului american, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Grupul american a comunicat unor analişti că estimează la circa 100 de miliarde de dolari preţul corect al preluării participaţiei de 45% deţinute de Vodafone la Verizon Communications, au declarat, săptămâna trecută surse apropiate discuţiilor. Unii analişti estimau o valoare de 120 de miliarde de dolari pentru participaţia Vodafone.

O tranzacţie care nu ar aduce Marii Britanii niciun cent ar putea cauza Vodafone probleme de imagine în relaţia cu statul şi consumatorii, afirmă analişti consultaţi de Bloomberg.

Politicienii britanici, confruntaţi cu un deficit bugetar care a ajuns la 120 de miliarde de lire sterline (186 miliarde de dolari) în anul fiscal trecut, au luat la întrebări directorii unor companii precum Starbucks, Google şi Amazon în privinţa taxelor.

„Riscă în mod cert să fie criticaţi. Având în vedere că Vodafone s-a aflat deja în centrul atenţiei în Marea Britanie, cu siguranţă nu i-ar pune într-o lumină bună”, a declarat Ian Roxan, director la London School of Economics.

În octombrie 2010, un magazin din Londra al Vodafone a fost pichetat de protestatari, după ce grupul a acceptat să plătească 1,25 miliarde de lire sterline într-o înţelegere amiabilă cu statul, care a pus capăt unei dispute de un deceniu privind modul în care sucursala din Luxembourg a redus sumele datorate ca taxe în Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...