Vodafone se mulţumeşte şi cu locul doi, dar vrea preţuri premium. Plus, un pas mai aproape de UPC

Vodafone, a doua mare companie telecom din lume după numărul de clienţi, se mulţumeşte şi cu locul doi în ţările unde are operaţiuni, atât timp cât îşi face loc pe segmentul premium, spune Vittorio Colao, CEO-ul grupului britanic, citat de Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 28 dec. 2016, 21:11
Vodafone se mulţumeşte şi cu locul doi, dar vrea preţuri premium. Plus, un pas mai aproape de UPC

El crede că plasarea pe prima sau a doua poziţie e irelevantă atât timp cât primii doi jucători de pe o piaţă se pot poziţiona ca furnizori premium. Multe dintre comentariile CEO-ului Vodafone, preluate într-un material al Wall Street Journal (WSJ), se potrivesc într-o oarecare măsură şi pieţei din România.

„Ideea nu este să fim lider”, a afirmat Colao într-o conferinţă cu analiştii, în luna noiembrie. Vodafone consideră că primii doi jucători de pe o piaţă telecom se pot diferenţia de restul concurenţilor prin reţele mai performante şi servicii superioare. Focusarea investiţiilor în aceste două zone de către primii doi operatori poate justifica preţuri mai mari.

„Distanţa faţă de locul al treilea nu numai că este stabilă, ci chiar creşte. Ideea este crearea unei pieţe cu două viteze„, consideră şeful cel mare al Vodafone.

În România, Vodafone este numărul doi pe piaţa de telefonie mobilă, cu aproximativ 9 milioane de clienţi, depăşită doar de Orange, care are circa 10 milioane de utilizatori. Locurile trei şi patru revin Telekom, respectiv RCS & RDS.

Trei dintre cele mai mari cinci companii telecom de la noi – Orange, RCS & RDS şi Telekom – concurează atât pe piaţa de telefonie mobilă, cât şi în zona serviciilor fixe de internet, televiziune prin cablu şi telefonie. Vodafone a rămas la servicii mobile, iar UPC la televiziune şi internet pentru acasă. UPC este al treilea mare furnizor de servicii fixe după RCS & RDS şi Telekom.

Orange România este subsidiară a companiei franceze cu acelaşi nume, fosta France Telecom, iar Telekom, formată din fostele Romtelecom şi Cosmote România, face parte din grupul grec de telecomunicaţii OTE, unde acţionar majoritar este Deutsche Telekom (Germania). RCS & RDS este controlată de antreprenorul Zoltan Teszari. Fondată în Ardeal în anii ’90, compania care funcţionează sub brandul Digi are astăzi afacerile concentrate în principal în România şi Ungaria, cu operaţiuni de mai mică anvergură în Spania şi Italia. UPC este aripa europeană a gigantului american de cablu Liberty Global, controlat de miliardarul John Malone.

Vodafone şi UPC s-ar putea îndrepta însă, cu paşi repezi, spre o fuziune, sau măcar un parteneriat în România. De ani buni, grupul Vodafone şi Liberty Global cochetează cu posibilitatea unei combinări a operaţiunilor. Cele două corporaţii vor finaliza, anul viitor, fuziunea operaţiunilor din Olanda, unde vor crea un parteneriat 50%-50%. UPC România este deţinută prin UPC Holding BV, înregistrată în Olanda, însă din textul WSJ se înţelege că fuziunea se referă la operaţiunile comerciale din Olanda, nu la holdingul prin care Liberty Global îşi coordonează activitatea din Europa.

Într-o conferinţă găzduită luna trecută de banca de investiţii Morgan Stanley, Vittorio Colao şi CEO-ul Liberty Global, Mike Fries, au afirmat, potrivit WSJ, că tranzacţia din Olanda nu indică neapărat viitoare deal-uri după acelaşi model. Colao a lăsat însă uşa deschisă interpretărilor: „Vedem lumea în acelaşi fel. Este acesta primul pas către ceva mai mare? Nu neapărat (…) dar, desigur, ajută să ne cunoaştem mai bine”.

După ce a câştigat anul trecut 130 de miliarde de dolari prin vânzarea participaţiei la Verizon Wireless, cel mai mare operator mobil din Statele Unite, Vodafone a investit masiv pe pieţele unde este deja prezentă, în principal în Europa şi în ţările emergente, precum India. „Principalii concurenţi ai Vodafone sunt, de regulă, foste companii de stat din vremea telefoniei fixe, care încă încearcă să prindă din urmă era comunicaţiilor mobile”, notează WSJ.

Vodafone a încheiat ultimul an fiscal cu venituri totale de 41 miliarde lire sterline. Grupul are 469 de milioane de clienţi la nivel mondial, locul doi după China Mobile, gigantul chinez cu 844 milioane de utilizatori.

În ultimii doi ani, Vodafone a investit aproximativ 24 de miliarde de dolari în cele 26 de ţări unde deţine operaţiuni de comunicaţii mobile, în Europa, Africa şi în India, pentru a-şi extinde reţelele mobile de mare viteză, aflate în centrul campaniilor de marketing – tendinţă pe care o putem remarca şi în România.

În 2013 şi 2014, compania britanică a cheltuit aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru preluarea de operatori de cablu în Germania şi Spania şi pentru extinderea reţelei de cablu şi internet din Germania, pentru a ajunge să vândă pachete quad-play: telefonie mobilă, telefonie fixă, internet fix şi cablu TV pe aceeaşi factură. Vodafone a anunţat luna trecută că investiţiile au avut succes în unele ţări din Europa.

Dezvoltarea operaţiunilor din India, una dintre pieţele cheie de creştere ale grupului, s-a dovedit însă mult mai costisitoare decât se estima. Acolo, operatorul Reliance Jio Infocomm, controlat de familia Ambani, cei mai bogaţi oameni din India, practică oferte cu prima lună complet gratuit, uneori chiar mai multe luni, pentru a atrage clienţi.

„Este foarte greu să concurezi cu cineva care dă pe gratis”, a comentat Colao situaţia din India, citat de WSJ.

Vodafone a luat naştere în Newbury, Marea Britanie, în 1984, parte din conglomeratul de electronice şi apărare Racal Electronics Group. Compania a devenit independentă în 1991 şi este unul dintre primii operatori telecom din lume focusaţi pe telecomunicaţiile mobile. În 1999, a fuzionat cu AirTouch Communications, un operator din San Francisco cu afaceri globale, iar în 2000 a cumpărat grupul german Mannesmann, cu operaţiuini în multe ţări din Europa. În 1999, Vodafone şi-a fuzionat operaţiunile de pe piaţa telefoniei mobile din SUA cu divizia mobilă a Bell Atlantic, redenumită Verizon Communications, parte din moştenirea fostului monopol de telefonie Bell. Compania rezultată din această fuziune a fost denumită Verizon Wireless, cu 55% din acţiuni la Verizon Communications şi restul 45% în portofoliul Vodafone. Verizon a încercat timp de mai mulţi ani să răscumpere pachetul deţinut de Vodafone şi să devină acţionar unic. Cele două părţi au ajuns la un acord în 2013, tranzacţia fiind finalizată în 2014.

În România, Vodafone a intrat prin preluarea fostului Connex. Vodafone România a avut venituri din servicii de 179 milioane de euro în trimestrul iulie-septembrie din acest an, în creştere de la 173 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Numărul clienţilor a ajuns la 9,368 milioane, în creştere cu aproximativ 314.000 în ultimele 12 luni. Internetul mobil este vedeta creşterii la operatorii din România în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...