Vodafone va scoate la licitaţie primul SMS din lume. Acesta va fi în format NFT

Vodafone urmează să scoată la licitaţie primul SMS din lume, care a fost transmis prin reţeaua sa în urmă cu 29 de ani, când un angajat al companiei, Richard Jarvis, a primit, pe 3 decembrie 1992, la petrecerea de Crăciun, un mesaj de doar 15 caractere: "Merry Christmas".
AGERPRES - mie, 15 dec. 2021, 15:12
Vodafone va scoate la licitaţie primul SMS din lume. Acesta va fi în format NFT

SMS-ul va fi scos la licitaţie ca NFT (Non-Fungible Token) într-o vânzare unică organizată de casa de licitaţii Aguttes din Franţa, a anunţat Vodafone, scrie Agerpres.

Cumpărătorul va putea să plătească folosind criptomoneda Ether şi va deţine proprietate exclusivă a unei replici detaliate şi unice a protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume.

Licitaţia online va avea loc pe 21 decembrie 2021, iar Vodafone va dona veniturile din vânzare Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) pentru a sprijini cei 82,4 milioane de oameni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele din cauza conflictelor şi a persecuţiei.

„Transmiterea mesajului, cu aproape trei decenii în urmă, a fost un moment decisiv în istoria comunicaţiilor mobile. În 1999, la şapte ani de la trimiterea primului SMS prin reţeaua Vodafone, a fost în sfârşit posibilă transmiterea de mesaje text în mai multe reţele, accelerând utilizarea şi popularitatea acestora. Astăzi, urări de Crăciun sau cu ocazia altor sărbători sunt trimise de miliarde de oameni din întreaga lume sub formă de text, video, audio şi emoji-uri. Fără primul ‘Crăciun fericit’ trimis pe un telefon mobil, lumea noastră ar fi mai puţin conectată astăzi”, se precizează în comunicat.

Potrivit companiei, la fel ca SMS-urile în anii ’90 şi începutul anilor 2000, tehnologia blockchain a înregistrat o rată de adopţie din ce în ce mai mare, iar lumea a intrat într-o nouă eră modelată de soluţiile digitale.

„În ultimele 12 luni, NFT-urile generate şi stocate în blockchain au cunoscut, în sfârşit, momentul lor de glorie. Aceste token-uri funcţionează ca certificate de proprietate unice şi imposibil de falsificat, care dovedesc digital dreptul de proprietate asupra unui anumit activ. Modalitatea lor de utilizare variază, printre altele, de la proprietatea asupra unor opere de artă digitale şi a unor obiecte de colecţie până la articole virtuale pentru jocuri online şi domenii web”, se mai arată în documentul citat.

„Non-Fungible” se referă la un bun „inamovibil”, ceea ce înseamnă că NFT-urile pot fi utilizate pentru a dovedi proprietatea asupra unui activ şi drepturile asociate de vot, spre exemplu, într-o manieră inalterabilă şi neechivocă. Proprietarul unui NFT îl deţine în propriul portofel blockchain – care este echivalentul unui portofel digital.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe din Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume. Compania operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 52 de reţele mobile partenere. La 30 septembrie 2021, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori de servicii mobile, peste 28 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi peste 136 milioane de dispozitive IoT conectate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank consultant pentru vanzarea a trei ferme din Calarasi
Raiffeisen Bank S.A. ("Raiffeisen") a anuntat ca a asistat in calitate de consultant financiar exclusiv al Insight Investment ...
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă și de instanță
Autostrada Lugoj – Deva: Contestația grecilor de la Aktor pentru secțiunea „tunelurilor urșilor”, respinsă ...
Curtea de Apel București a respins marți, 25 ianuarie, contestația constructorului grec Aktor în cazul licitației pentru ...
Mai mult de jumătate dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună – analiză
Mai mult de jumătate dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună – analiză
Mai mult de jumătate (53,8%) dintre angajaţii din retail câştigă sub 3.000 de lei net pe lună, iar 6,5% dintre aceştia ...