Vodafone vrea să renunţe la reţeaua 3G în următorii doi-trei ani. 2G-ul va rămâne

Operatorul britanic Vodafone anunţă că va închide reţeaua mobilă 3G în următorii ani pentru a-și susține rețelele 5G. Însă, reţeua 2G va fi păstrată pentru moment. Prin oprirea tehnologiei 3G, pot fi puse la dispoziție mai multe spectre de frecvențe care să permită accesul la rețelele 5G de nouă generaţie.
Economica.net - lun, 10 iun. 2019, 18:24
Vodafone vrea să renunţe la reţeaua 3G în următorii doi-trei ani. 2G-ul va rămâne

„Pe termen mediu, vom renunța la tehnologia 3G, deoarece utilizarea benzii 3G nu este atât de eficientă, putem folosi câteva dintre benzile de spectru 3G pentru 5G. Apoi, nu trebuie să irosim o frecvență mai mare, aşa cum SUA folosesc valul milimetric (mmWave) … putem folosi bandă joasă, care este mai eficientă. Nu avem o dată limită. Lucrăm la un plan, în următorii doi-trei ani”, a declarat Andrea Dona, șeful rețelelor mobile Vodafone din Marea Britanie.

Ca și în cazul altor rețele 5G din Marea Britanie, spectrul 5G al Vodafone este în bandă mică – medie – sub 1Ghz pentru acoperire (700, 800, 900Mhz) și 3,4Ghz pentru capacitate. Vodafone are și alte frecvenţe pentru 4G, desigur.

Tranzitia va impune tuturor clienţilor Vodafone să aibă telefoane mobile cu funcţie de 4G, iar toate retelele 3G actuale vor trebui înlocuite cu 5G.

„Oprirea 3G este un program foarte complex deoarece trebuie să te asiguri că toate telefoanele de pe piață sunt de un anumit tip, că toate acestea sunt activate pentru 4G. Trebuie să ne asigurăm că, în cazul în care furnizăm acoperire 3G în anumite zone, acesta va fi înlocuit cu 4G sau 5G”.

El a explicat că industria a fost „monolitică” cu reţelele 2G, 3G și 4G, dar 5G a fost mai deschisă și, din punct de vedere al standardelor, a fost proiectată „să accepte toate tehnologiile existente diferite”, inclusiv celule mici și Wi-Fi, pentru a fi sustenabilă pe termen lung.

„Suntem în fruntea tehnologiei, a tehnologiei de vârf și nu știm destul de bine, dar dacă te uiți la teorie, poți susține că ar putea fi ultimul G.”

În ceea ce priveşte reţeua 2G, Dona afirmă că va avea o durată de viaţă mai lungă pentru că este folosită şi va continua să fie folosită pentru reţeua Internet of Things.

„2G este unul interesant”, spune Dona. „2G va avea o durată mai lungă de viață, un rol mai mare de jucat, mai ales când vine vorba despre Internet of Things [cum ar fi contoarele inteligente, de exemplu] unde nu aveți nevoie de viteză, nu aveți nevoie de capacitate şi nu are sens să schimbi aceste dispozitive”.

Vodafone afirmă că a investit până acum peste două miliarde de lire în rețeaua sa 5G pentru a moderniza stațiile de bază în vederea pregătirii pentru cerințele de rețea în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...