Volksbank are credite neperformante de 657 milioane euro în România, nu de 1,2 miliarde euro

Volksbank România nu a înregistrat în 2012 nici o creştere a volumului de credite neperformante, acestea rămânând la nivelul de 657 milioane de euro, potrivit unui comunicat al băncii.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 17:10
Volksbank are credite neperformante de 657 milioane euro în România, nu de 1,2 miliarde euro

Volumul total al creditelor neperformante ale Volksbank Romania a fost de 657 milioane de euro la sfârşitul lui 2011, şi nu a înregistrat cresteri in cursul lui 2012 (657 milioane Euro), date ce confirma stabilizarea evolutiei neperformantelor pe parcusul intregului an, potrivit unui comunicat al băncii, care vine după publicarea unei ştiri Bloomberg în care se menţiona un volum al creditelor neperformante în România de 1,2 miliarde de euro

„În perioada analizata, datele BNR indică o majorare cu 23% a creditelor neperformante la nivelul pieţei” se arată în comunicatul Volksbank Romania. 

„Acest volum al creditelor neperformante (657 milioane euro), corespunde unei rate a creditelor neperformante de 23%-24%, mult sub procentul menţionat în stirea Bloomberg (33%-34%).  Volksbank Romania a reuşit să stabilizeze creditele neperformante, gasind soluţii impreuna cu clienţii pentru reluarea plăţilor” se mai arată în comunicat.

Potrivit băncii româneşti, „reprezentanţii OVAG s-au referit la total credite cu întârziere (deliquent loans). În această clasa sunt incluse, pe langa creditele neperformante (întârzieri peste 90 de zile), şi credite cu întârzieri mai mici de 90 de zile”.

Iată mai jos ştirea Bloomberg, preluată de agenţia Mediafax: 

Volksbank are în portofoliu credite neperformante în valoare de circa 2,9 miliarde de euro, respectiv 12% din total, din care 1,2 miliarde de euro în România, unde unul din trei împrumuturi este într-o situaţie dificilă, a anunţat joi banca austriacă, citată de Bloomberg.

Provizioanele de risc ale grupului Volksbank au crescut de peste trei ori anul trecut şi se vor menţine la un nivel foarte ridicat, ceea ce va provoca noi pierderi băncii parţial naţionalizate de statul austriac.

Banca a anunţat joi, într-un comunicat, că provizioanele de risc au urcat de la 103,6 milioane de euro în 2011 la 366,9 milioane de euro, provocând o pierdere compensată doar de măsurile de bailout ale statului.

Volksbank a avertizat că provizioanele se vor menţine şi în acest an la un nivel foarte ridicat, mai ales în cazul portofoliilor de credite imobiliale şi corporatiste din Europa de Est, şi vor genera noi pierderi, a declarat directorul general Stephan Koren.

„Restrângerea operaţiunilor nu poate fi făcută fără pierderi. Nu există garanţii că nu vom cere din nou ajutorul guvernului austriac”, a spus Koren la Viena.

Din 2008, guvernul austriac a susţinut financiar Volksbank de trei ori. Statul deţine capital fără drept de vot în valoare de 300 de milioane de euro la bancă, precum şi o participaţie de 43%, cumpărată cu 250 milioane de euro.

Volksbank a obţinut anul trecut un profit net de 312,6 milioane de euro, datorită măsurilor de bailout care au fost înregistrate ca profit, potrivit standardelor internaţionale de raportare financiară. În 2011, banca a înregistrat pierderi de 959,3 milioane de euro. Excluzând sprijinul statului, Volksbank a consemnat anul trecut pierderi înainte de taxe de circa 150 milioane de euro, a spus Koren.

În septembrie 2012, Volksbank a obţinut acordul Comisiei Europene (CE) pentru sprijinul din partea statului, cu condiţia vânzării a peste o treime din active. Banca urmează să se concentreze pe susţinerea băncilor cooperatiste austriece, principalii săi acţionari, şi va renunţa la finanţările corporatiste şi imobiliare, ca şi la subsidiarele care nu fac parte din operaţiunile de bază.

Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România, conform planului de restructurare aprobat de CE, care prevede şi renunţarea la alte active.

În luna octombrie a anului trecut, controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000 şi deţine active de circa 4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...