1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Români vs. bănci

Volksbank câştigă un proces în faţa a doi clienţi la Înalta Curte

Volksbank România a câştigat un proces în faţa a doi clienţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a admis recursul băncii şi a decis să caseze sentinţa Tribunalului Iaşi prin care clauza privind comisionul de risc a fost declarată abuzivă. Aceasta este una dintre puţinele sentinţe favorabile Volksbank.

05 dec, 2012 | | ECONOMICA.net

"Printr-o decizie irevocabilă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea prin care doi clienţi ai Volksbank România au solicitat în justiţie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.

Victoria în dosarul 5093/99/2011*, obţinută în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, determină modificarea în totalitate a hotărârilor pronunţate anterior de instanţele inferioare în cazul a doi clienţi ai Volksbank România. Clienţii au cerut instanţei constatarea caracterului abuziv al unor clauze cuprinse în convenţiile de credit. Clauzele în discuţie se referă, în principal, la comisioane practicate de bancă, în speţă comisionul de risc", se arată într-un comunicat al casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, care a reprezentat Volksbank în acest proces.

Avocatul care a reprezentat Volksbank vrea ca decizia irevocabilă a ÎCCJ să devină un precedent important pentru practica instanţelor din România.

„Cred cu tărie că în momentul semnării unui contract, ambele părţi îşi asumă responsabilităţi. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar trebui să devină un precedent important care să contribuie la unificarea practicii instanţelor în materia litigiilor dintre bănci şi unii clienţi care au recurs la acţiuni în instanţă în speranţa de a modifica, prin intermediul justiţiei, clauzele contractelor de credit. În această materie, practica a fost relativ inconstantă: unele instanţe au dat câştig de cauză băncilor, în timp ce altele dimpotrivă, au dat câştig de cauză clienţilor băncilor. Acest lucru nu ajută niciuna dintre părţi, din contră, prelungeşte la infinit acest aşa-zis război dintre clienţi şi bănci", a precizat Ionuţ Şerban, Avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Aceasta este una dintre rarele decizii irevocabile favorabile Volksbank, care a pierdut definitiv peste 1.000 de procese în ultimii ani, inclusiv la ÎCCJ (două recursuri ale Volksbank au fost respinse la începutul lunii noiembrie). În general, clienţii au atacat clauzele privind comisionul de risc sau dobânda fixă care creşte la decizia băncii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO