Volksbank dezvăluie numărul de procese cu clienţii şi câte a pierdut

Banca austriacă Volksbank arată în raportul anual pe 2011 magnitudinea fenomenului care i-a lovit imaginea în ultimii trei ani: litigiile cu clienţii nemulţumiţi.
Mihai Banita - lun, 20 aug. 2012, 21:19
Volksbank dezvăluie numărul de procese cu clienţii şi câte a pierdut

Raportul anual al Volksbank arată că la sfârşitul anului 2011 banca avea 2.638 de litigii cu clienţii bazate pe legile referitoare la protecţia consumatorilor – în special pe legea 193/2000 – cu 1.364 mai multe decât în 2010. Doar anul trecut clienţii au primit 751 de decizii definitive şi irevocabile în favoarea lor, iar banca nu precizează numărul de procese în care a avut câştig de cauză.

Clienţii au atacat în instanţă mai multe clauze contractuale şi au cerut eliminarea lor şi restituirea banilor încasaţi de bancă în mod abuziv. Cele mai cunoscute şi mai costisitoare sunt cele legate de comisionul de risc şi de modificarea dobânzii. Banca percepea un comision de risc care umfla puternic rata lunară şi despre care instanţele au declarat că este abuziv şi existenţa sa nu este justificată.
Aceasta îşi mai rezerva şi dreptul de a modifica dobânda creditului după criterii necunoscute, dobândă despre care se preciza clar că este una fixă în unele contracte.

Instanţele de la Iaşi şi Craiova sunt potrivnice, spune banca

„Ca urmare a unei practici nefavorabile Băncii în unele Curţi de Apel cum este Curtea de Apel Iaşi şi Craiova şi a constituirii unor grupuri mari de clienţi în unele dosare numărul litigiilor a crescut în 2011″, se arată în raportul Volksbank.

Aşa cum a scris ECONOMICA.NET în cadrul campaniei Români vs. bănci, decizii împotriva Volksbank şi în favoarea clienţilor s-au luat la nivelul instanţelor din întreaga ţară, de la Satu Mare la Zalău şi de la Bucureşti la Timişoara sau Alba Iulia.

Anul trecut, banca a pus deoparte provizioane de 21,6 milioane de lei pentru litigiile în desfăşurare, în creştere de la 8,2 milioane de lei în 2010.

Volksbank spune că valoarea provizionului a fost estimată după probabilitatea de a pierde un litigiu pe baza istoricului şi după tipul procesului în care se este implicată banca. Însă, calculul este unul estimativ.

„Dată fiind incertitudinea inerentă legată de modul de rezolvare a acestor litigii, estimările Băncii privind provizioanele la 31 decembrie 2011 pot fi diferite de obligaţiile efective rezultând din finalizarea acestor litigii în perioada următoare”, se arată în raport.

Volksbank continuă să piardă procese

În alte câteva sute de procese Volskbank a pierdut şi în 2012, inclusiv într-un proces colectiv de la Tribunalul Bucureşti. Potrivit băncii, decizia instanţei din 12 martie 2012 a obligat banca să facă un provizion de 308 mii lei pentru restituirea comisionului de risc şi de 631 de mii de lei pentru resituirea diferenţei de dobândă către cei 40 de clienţi cu 27 de contracte de credit din procesul colectiv.

Pe de altă parte, banca spune că a câştigat în proporţie de 90% procesele cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în care contestat amenzile primite pentru neimplementarea potrivit legii a OUG 50/2010, modificată radical prin legea 288/2010.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...