1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Volksbank, pierderi de 1,35 miliarde euro în 2011. Fost membru BCE propus preşedinte

Österreichische Volksbanken-AG (VBAG) dă vina pe intensificarea crizei datoriilor suverane şi a situaţiei din România şi Ungaria pentru pierderile record înregistrate în 2011.

06 apr, 2012 | Mihai Banita | ECONOMICA.net

Österreichische Volksbanken-AG, bancă la care statul austriac va ajunge să deţină cea mai mare participaţie, se afundă în pierderi. Anul 2011 a adus un rezultat net de -1,35 miliarde de euro, pentru VBAG, în timp ce pierderea la nivel de grup este de 959 milioane de euro, potrivit unui raport preliminar.

Rezultatele pe anul 2011 le includ şi pe cele ale Volksbank International, divizia pentru Europa Centrală şi de Est.

Banca se află într-un proces de reducere a activelor, mai multe bucăţi fiind vândute, dintre care cea mai mare este Volksbank International, care a ajuns la banca rusească de stat Sberbank pe 15 februarie 2012.

Volksbank România nu a făcut obiectul acestei tranzacţii şi a rămas sub controlul austriecilor.

Activele băncii au scăzut cu 11,6% în 2011 la 41,1 miliarde de euro. Capitalurile proprii erau la un nivel de 3,3 miliarde de euro. Rata capitalurilor proprii de nivel 1 (core tier 1 capital ratio) ponderate cu riscul total – un indicator al solidităţii financiare a băncii – erau la 8,8%. VBAG este una dintre băncile care a picat testele de stres ale Autorităţii Bancare Europene efectuate anul trecut, rata capitalurilor scăzând la 4,5% în scenariul cel mai advers până la sfârşitul acestui an. Astfel, necesitatea de a întări capitalul a împins statul austriac să ia cea mai mare parte din acţionariatul băncii (49%), hotărâre ce va deveni operativă la AGA de la sfârşitul acestei luni.

Pe lângă noua injecţie a statului de 250 milioane de euro, care vine după una de un miliarde de euro din care statul va pierde 70%, ceilalţi acţionarii, în special cooperativele de credit regionale, vor veni cu 230 milioane de euro şi vor accepta la rândul lor pierderi pe banii injectaţi până acum.

Volksbank România

În comunicatul de presă nu se arată care sunt pierderile pe România, bancă ce a trecut printr-un proces de deconsolidarea la nivel de grup şi pentru care a fost înfiinţat un vehicul financiar, VBI Beteiligungs GMBH, care a preluat 99,3% din acţiuni. Întreaga participaţie de 300 de milioane de euro în Volksbank România a VBAG a fost ştearsă.

Fostul membru al board-ul executiv al Băncii Centrale Europene, Gertrude Tumpel-Gugerell, este propus de statul austriac pentru funcţia de preşedinte al boardului. De asemenea, şi actualul CEO Gerald Wenzel va fi înlocuit după expirarea mandatului său la sfârşitul acestei luni.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO