1EUR = 4.8433 RON | Bucureşti 29 º

Auto

Măsuri disperate la VW: grupul ar putea vinde active pentru a face rost de bani. Bentley, Lamborghini şi Ducati sunt vizate

În încercarea de a obţine, de la mai multe bănci, un credit-punte de 20 miliarde euro, grupul Volkswagen le-a spus bancherilor că este pregătit, ca ultimă instanţă, să vândă din active pentru a rambursa împrumutul în termen de un an, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

04 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Cel mai mare producător de automobile din Europa încearcă să facă rost de bani pentru a acoperi costurile derivate din scandalul trucăriit estelor de emisii poluante la motoarele diesel, fie ele amenzi, procese sau revizia maşinilor afectate.

Compania a recunoscut, în 18 septembrie, în faţa unei anchete a autorităţilor din SUA, că a folosit un software care i-a permis să înşele testele de emisii de gaze cu efect de seră ale unor motoare diesel. Investigaţia a fost preluată de autorităţile din Germania, UE şi mai multe ţări, dând naştere celei mai mari crize din istoria de 78 de ani a constructorului de la Wolfsburg. CEO-ul Volkswagen a fost nevoit să demisioneze, cotaţia bursieră s-a prăbuşit, iar costurile la care se împrumută compania au crescut puternic, astfel că finanţarea prin emsiune de obligaţiuni iese din discuţie.

Marţi s-a aflat că Volkswagen a obţinut un credit-punte de 20 de miliarde de euro de la 13 bănci, pe care are de gând să-l refinanţeze peste câteva luni prin emisiuni de obligaţiuni, odată ce costurile de împrumut vor fi revenit mai aproape de valorile normale, au mai spus sursele citate de Reuters.

VW le-a promis bancherilor că va vinde sau va lista la bursă diverse proprietăţi şi active în valoare de peste 20 de miliarde de euro dacă nu va găsi în altă parte bani pentru rambursarea împrumutului. Nu s-a discutat exact care active ar urma să fie sacrificate, au precizat sursele citate, iar o altă variantă avută în vedere de grup ar fi o emisiune de drepturi preferenţiale către băncile creditoare, care ar putea deveni astfel acţionari.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Volkswagen au refuzat să comenteze informaţiile.

Potrivit unor surse Reuters, în capul listei de active de care VOlkswagen se poate lipsi sunt anumite operaţiuni ale MAN, care produce, pe lângă autocamioane, şi motoare de vapor, mini centrale electrice, piese şi sisteme de testare pentru propulsoare, evaluate împreună la 4-5 miliarde de euro. Divizia de inginerie grea a MAN a generat întreg profitul diviziei în primele nouă luni ale acestui an, de 101 milioane de euro, şi peste un sfert din vânzările de aproape 10 miliarde de euro.

Volkswagen ar putea lua în calcul şi vânzarea mărcilor de lux Bentley şi Lamborghini sau a producătorului de motociclete premium Ducati, însă valoarea de piaţă a acestor divizii "nu mişcă acul cântarului", au mai spus sursele citate.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO