Volkswagen vrea să deschidă o fabrică de maşini în Europa de Est. Se uită la România şi la Bulgaria

România și Bulgaria se află pe lista celor de la Volkswagen Group pentru construcţia unei noi uzine ce urmează să fie înfiinţată în Europa de Est, şi care ar urma să creeze între 4.000 și 5.000 de noi locuri de muncă, anunţul fiind făcut oficial.  În prezent, există însă o dispută între cei de la Volkswagen Group și Skoda, privind dreptul de paternitate al viitoarei uzine.
Economica.net - lun, 26 nov. 2018, 15:50
Volkswagen vrea să deschidă o fabrică de maşini în Europa de Est. Se uită la România şi la Bulgaria

Bulgaria și România sunt în curs de examinare pentru construcția noii fabrici, unde se vor crea 4.000 – 5.000 de noi locuri de muncă, au declarat surse pentru Automobilwoche, potrivit Auto News Europe.

CEO-ul Volkswagen Group, Herbert Diess, a declarat, recent, că producătorul de automobile caută un loc pentru o nouă fabrică, care să producă mai multe mărci, în Europa de Est, și care să înceapă producția după 2022.

Necesitatea construirii unei noi uzine a apărut ca urmare a faptului că Volkswagen Group va converti producția de la uzina Emden din Germania, unde va fabrica vehicule electrice, dar și pentru a muta producția de mașini Passat, la fabrica Skoda din Kvasiny, unde se fabrică modelul Superb. În noua fabrică se vor construi SUV-urile Skoda Karoq și Seat Ateca, produse în prezent în Kvasiny.

Potrivit celor de la Auto News Europe, pe lista țărilor unde se va construi viitoarea uzină, se află Bulgaria sau România, pe de o parte, pentru un proiect greenfield, sau Polonia și Ungaria, pentru un proiect de conversie a unei uzine existente de motoare, pentru a putea fabrica automobile.

Volkswagen AG a confirmat recent că va transfera producţia modelului Passat din Germania la fabrica Skoda din Cehia, în condiţiile în care cel mai mare producător auto global îşi accelerează investiţiile în maşini cu emisii zero. 

Pe piaţa europeană, vânzările Passat au scăzut cu 5,6%, la 127.325 unităţi, în primele nouă luni din acest an.

Modelul Passat va fi fabricat din 2023 la uzina Skoda din Kvasiny, anunţase săptămâna trecută publicaţia germană Handelsblatt, citând surse din interiorul companiei. La Kvasiny sunt produse în prezent modelele Superb, Karoq, Kodiaq şi SUV-ul Seat Ateca.

Producţia modelelor Karoq şi Ateca va fi transferată la o nouă fabrică, a anunţat grupul german. De asemenea, VW vrea să construiască a treia fabrică Skoda din Europa, întrucât cele două unităţi din Cehia funcţionează la capacitate maximă, printre posibilele locaţii fiind Bulgaria şi Turcia.

Recent, Volkswagen a anunţat că fabricile sale Emden şi Hanovra (Germania) ar urma să fie transformate pentru producţia de vehicule electrice până în 2022. Deja la Zwickau se produc maşini electrice. VW a alocat 1,2 miliarde de euro pentru formarea profesională a celor 7.700 de angajaţi de la Zwickau.

Angajaţii de la Emden (unde se produce acum modelul Passat) şi Hanovra au primit asigurări că locurile lor de muncă sunt garantate până în 2029, dar compania va încerca să-şi reducă numărul de angajaţi la aceste unităţi prin pensionări anticipate.

Volkswagen a anunţat investiţii de peste 34 de miliarde de euro (38,4 miliarde de dolari) în dezvoltarea serviciilor de mobilitate, a vehiculelor electrice şi a maşinilor fără şofer până în 2022.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...