Volkswagen ID.1 va ajunge pe piață în 2027. Ar putea fi realizat împreună cu un partener

Presa germană susține că Volkswagen se află în plin proces de dezvoltare a unui model electric de bază, denumit ID.1, care ar trebui să ajungă pe piață în 2027.
Robert Stan - Dum, 17 mart. 2024, 07:04
Volkswagen ID.1 va ajunge pe piață în 2027. Ar putea fi realizat împreună cu un partener

Zvonuri despre iminenta apariție a unui model electric Volkswagen de mici dimensiuni există încă de acum doi – teri ani, însă oficialii companiei germane au refuzat să discute până acum această temă. Este însă cert că marca își dorește să extindă gama sa de mașini electrice cu un model „entry-level” cu titlul de lucru ID.1.

Cu o piață a mașinilor electrice în creștere lentă, grevată de prețurile mari ale acestora, dar și de faptul că primul val al clienților care au îmbrățișat noua tehnologie, avangardiștii deschiși la nou, a achiziționat deja cel puțin o mașină cu motor electric alimentat de baterii iar alți cumpărători sunt mai greu de atras, deținerea în portofoliu a unui modele 100% electric cu preț accesibil a devenit, mai mult decât oricând, o necesitate.

În acest context, cel mai mare producător auto european, Volkswagen nu poate rămâne spectator mult timp și trebuie să își completeze gama de mașini electrice mai ieftine. Un prim pas va fi deja confirmata lansare a modelului ID.2, cu un preț de bază de circa 25.000 de euro.

Urmaș al conceptului ID.2all, acest model va fi asamblat, conform jurnaliștilor germani, la uzina Seat de la Martorell începând cu a doua jumătate a lui 2025 pentru a fi livrat clienților în 2026. Este de așteptat ca modelul Volkswagen să fie însoțit și de „clone” purtând sigla altor mărci ale grupului german.

„ID 2all este începutul. Va fi dificil de susținut (n.n. – un astfel de model) în gama de prețuri de jos. Nu vom putea obține o marjă de profit de 6,5% cu el”, a declarat recent Arno Antlitz, directorul financiar al Volkswagen.

Mai mult, un vehicul electric cu un preț de bază de 25.000 de euro nu poate fi ținta finală a unui producător care țintește vânzări majore. Mai ales că, în această zonă a pieței, au apărut sau vor apărea curând modele ale unor concurenți precum Citroen, Peugeot, Fiat sau Renault.

Prin urmare, în viitorul nu foarte îndepărtat trebuie să ajungă pe piață și un model chiar mai ieftin, plasat în zona pragului de 20.000 de euro, iar probabilitatea ca aceasta să poarte numele ID.1 este cât se poate de mare.

„Vom lua o decizie în acest sens în acest an”, a declarat CEO-ul grupului Volkswagen, Oliver Blume, în cadrul conferinței anuale de presă a grupului de la Berlin, vorbind despre un model electric „entry”.

Totodată, Arno Antlitz, directorul financiar al Volkswagen, a menționat că „ne gândim la o mașină cu titlul de lucru ID.1. Volkswagen are responsabilitatea de a oferi mobilitate electrică la prețuri accesibile pentru toată lumea”. Antlitz nu a omis să adauge însă că „a câștiga bani în această zonă a pieței este incredibil de dificil”.

Pe aceeași temă, Thomas Schaefer, șeful mărcii Volkswagen, a dezvăluit că există patru variante ale unui vehicul „entry”, varianta care va intra în producție urmând a fi stabilită „în următoarele săptămâni”. Tot el a confirmat, pentru prima dată oficial, anul 2027 ca dată de lansare pe piață a modelului. „Numele de lucru este ID.1, dar încă trebuie să vedem dacă mașina finalizată se va numi așa”, a menționat Schaefer.

Este lesne de înțeles că, având în vedere dificultățile de a obține profit cu un model ca viitorul ID.2, așa cum susține Arno Antlitz, a produce și comercializa unul chiar mai ieftin este o sarcină aproape imposibilă în prezent. Tocmai de aceea, în ultima perioadă, au apărut informații despre o posibilă colaborare a grupului Volkswagen cu Renault în această direcție.

Având deja în portofoliu abia lansatul Renault 5, și pregătind viitorul Twingo, model al cărui preț de bază estimativ este în aceeași zonă țintită de Volkswagen cu ID.1, 20.000 de euro, grupul francez pare partenerul perfect pentru un astfel de proiect.

CEO-ul Renault, Luca de Meo, a declart, de altfel, la recenta expoziție auto de la Geneva, că are „contacte bune cu Volkswagen și avem platforma. Oricine dorește să participe poate lua legătura cu noi”.

Acum, Arno Antlitz a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea unei cooperări în acest sens. Fără a numi Renault ca potențial partener. „Un element al planificării este obținerea unui rezultat mai bun cu un partener prin economii de scară mai mari. Prin urmare, luăm în considerare o cooperare”, a menționat directorul financiar Volkswagen.

Citește și:
Pentru prima dată în istorie, un model electric, Tesla Model Y, a fost cea mai vândută mașină din lume în 2023
Volkswagen a vândut în Germania mai multe vehicule electrice decât Tesla, în 2023

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...