Volkswagen se așteaptă la un 2023 dificil, cu o majorare minoră a pieței. Segmentul electricelor va reduce viteza de creștere

Într-un interviu acordat Bloomberg TV, Arno Antlitz, directorul financiar al grupului Volkswagen, a menționat că în 2023 cererea va fi afectată de inflație și înrăutățirea perspectivelor economice. În viziunea sa, și segmentul mașinilor electrice va înregistra doar creșteri minore.
Robert Stan - joi, 15 dec. 2022, 22:18
Volkswagen se așteaptă la un 2023 dificil, cu o majorare minoră a pieței. Segmentul electricelor va reduce viteza de creștere

Directorul financiar al grupului Volkswagen, Arno Antlitz, a declarat în timpul unui interviu acordat Bloomberg TV că se așteaptă ca anul viitor să fie „și mai provocator” decât 2022, pe măsură ce inflația și o înrăutățire a perspectivelor economice reduc cererea.

În opinia sa, Volkswagen va trebui să își îmbunătățească productivitatea și să reducă puternic costurile fixe deoarece compania nu va putea transfera către clienți toate costurile suplimentare generate de scumpirea materiilor prime și energiei.

Deși se așteaptă ca industria să continue să crească, Antlitz este de părere că majorarea din 2023 va fi cu o singură cifră. „Ne așteptăm la o creștere mică a industriei” în 2023, a punctat oficialul.

Confruntați cu un deficit sever de semiconductori și cu o creștere a costurilor, producătorii de automobile se bazează în 2023 pe o reducere a blocajelor de aprovizionare. În acest context, chiar dacă cererea va scădea, livrările de mașini ar putea rămâne la un nivel mulțumitor. Asta, conform lui Arno Antlitz, pentru că există încă multe comenzi rămase în așteptare.

Directorul financiar Volkswagen a menționat că grupul său are încă registrele pline de comenzi, iar acestea vor sprijini vânzările în prima jumătate a anului viitor. Totodată, pe măsură ce tot mai multe modele vor fi puse în vânzare, clienții vor fi atrași de acestea în ciuda precauțiilor normale pentru o astfel de perioadă.

Deși problemele sunt mai vizibile în Europa, Volkswagen, ca și alți producători, inclusiv Tesla și Mercedes-Benz, se confruntă cu o înrăutățire a perspectivelor în China, cea mai mare piață de vehicule electrice din lume. Grupul german și-a redus luna trecută ținta de vânzări pentru acea piață cu aproximativ 14%.

Ca și Arno Antlitz, un alt oficial Volkswagen se așteaptă ca vânzările de vehicule electrice să continue să să crească în Europa, dar într-un ritm mai scăzut. Conform lui Thomas Schmall, CEO al diviziei de componente Volkswagen, creșterea prețurilor energiei a afectat cererea de mașini electrice în Europa în ultimele luni și asta se va vedea și anul viitor.

În contextul problemelor din Europa, care însă se vor rezolva doar pe termen mediu și lung, Schmall consideră că o rază de speranță vine din America. Piața nord-americană „accelerează puțin mai repede decât ne-am așteptat”, spune oficialul grupului german considerând că acesta este un efect al unor stimulente precum Legea de reducere a inflației din SUA.

Pe lângă problemele legate de piață, grupul Volkswagen este pus sub presiune și de costisitoarea extindere a producției de baterii pentru viitoarele sale modele electrice. Numită PowerCo, divizia care va produce baterii are în sarcină să dezvolte nu mai puțin de șase uzine doar în Europa și ar putea fi următoarea zonă pentru care grupul german va căuta finanțare externă.

Pentru a reduce costurile de producție a bateriilor, Volkswagen caută în prezent produse chimice alternative. Acestea ar putea oferi mai puțină eficiență, dar în același timp ar costa mai puțin. Conform lui Thomas Schmall, aceste baterii alternative ar putea ajunge pe piață în 2026.

„Vorbim despre baterii mai mici, pentru că bateriile mari din pentru autoturisme au un cost ridicat. (…) Un client mediu conduce 40 de kilometri pe zi. De ce ar avea nevoie de o autonomie de 500 de kilometri?”, consideră Schmall.

În acest context, grupul Volkswagen a anunțat în această săptămână că este nevoit să amâne decizia cu privire la amplasarea unei așa-numite „gigafactory” în Europa de Est.

„Volkswagen AG și compania PowerCo evaluează continuu amplasamentele potrivite pentru următoarea gigafabrică din Europa. Până acum nu s-au luat decizii, procesul de evaluare este în desfășurare”, au menționat oficiali ai Volkswagen.

Skoda Auto, subsidiara cehă a Volkswagen, se așteapta ca grupul german să ia o decizie cu privire la viitoarea uzină până la sfârșitul anului 2022. Însă, conform presei cehe, locuitorii din zona Plzen, acolo unde ar fi putut fi amplasată uzina de baterii, s-au opus unui asemenea proiect.

„Nu există nicio presiune pentru a acționa. Ne rezervăm mai mult timp pentru luarea deciziilor în lumina circumstanțelor actuale. În prezent, nu există niciun impact asupra începerii planificate a construcției sau a începerii producției”, au menționat oficiali ai Volkswagen într-un răspuns pentru agenția Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...