Volkswagen vrea să achiziţioneze o participaţia majoră la producătorul auto chinez JAC Motors – Reuters

Volkswagen AG a cerut băncii americane de investiţii Goldman Sachs să găsească un mod de a achiziţiona o participaţie majoră la producătorul auto chinez Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), partenerul uneia din societăţile sale mixte din China, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 10 apr. 2019, 12:17
Volkswagen vrea să achiziţioneze o participaţia majoră la producătorul auto chinez JAC Motors - Reuters

Un potenţial acord vine după ce, anul trecut, Bayerische Motoren Werke AG (BMW) a anunţat că va plăti 3,6 miliarde de euro (4,08 miliarde de dolari) pentru a deveni acţionar majoritar la Brilliance – principala sa societate mixtă din China. A fost prima tranzacţie de acest fel după ce Beijingul a început să relaxeze reglementările privind acţionariatul pe cea mai mare piaţă auto din lume. Beijingul vrea să-i convingă pe marii producători auto să investească mai mult în China şi a decis atenuarea restricţiilor care plafonau la 50% acţionariatul străin în societăţile mixte din domeniul auto.

Intenţia VW arată că JAC va avea un rol cheie în planul producătorului auto german de a investi 15 miliarde de euro până în 2022 în domeniul vehiculelor electrice în China, cea mai mare piaţă auto din lume. VW vrea să mute o mare parte din producţia sa de vehicule electrice în China, către JAC, dacă reuşeşte să-şi majoreze participaţia deţinută la producătorul auto chinez, susţin sursele.

VW, care are o capitalizare de piaţă de aproape 85 miliarde de dolari, nu deţine în prezent acţiuni la JAC – listată la Bursa de la Shanghai – iar capitalizarea de piaţă a grupului chinez depăşeşte 1,7 miliarde de dolari, conform datelor Refinitiv.

Conform surselor, VW vrea să preia acţiuni la JAC de la acţionarii majoritari, care, conform datelor Refinitiv, sunt în principal firme susţinute de stat, care deţin peste 40%.

Firma mamă a JAC, Anhui Jianghuai Automobile Group Holding, deţine o participaţie de 24% şi este controlată integral de guvernul local.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii VW au declarat: „Urmărim cu atenţie care sunt implicaţiile asupra afacerii noastre şi asupra partenerilor din societatea mixtă. Vom explora toate posibilităţile împreună cu toţi acţionarii, pentru a ne asigura succesul pe termen lung în China”.

Reprezentanţii JAC şi Goldman nu au comentat informaţia.

Miercuri, acţiunile producătorului auto chinez au urcat cu 10%, nivelul maxim permis în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, în timp ce titlurile Volkswagen au scăzut uşor.

VW, care a livrat anul trecut 4,21 milioane de maşini în China şi Hong Kong, este prezent în statul asiatic de decenii. Pe lângă JAC, are societăţi mixte cu firmele auto de stat FAW Group şi SAIC Motor.

În 2017, a format societatea mixtă cu JAC pentru a dezvolta maşini de pasageri cu emisii zero.

JAC, al 11-lea producător auto din China după vânzări, produce o gamă largă de vehicule comerciale dar şi vehicule pentru producătorul de maşini electrice NIO Inc

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...