Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în urcare cu 8% în primele două luni

Economica.net
03 04. 2019
comert_584976549_87403900

În luna februarie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cu 2,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,2%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, atât ca serie brută, cu 9,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,5%.

Conform INS, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele două luni din 2019, raportat la perioada similară din 2018, a înregistrat o creştere cu 8,2% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+11,4%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,5%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2019, comparativ cu 1 ianuarie – 28 februarie 2018, a înregistrat o creştere cu 8,0% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+10,9%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în februarie 2019, comparativ cu luna precedentă, a coborât pe ansamblu cu 2,1% ca urmare a scăderilor la vânzările de produse nealimentare (-3,3%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-1,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-0,7%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2019, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 0,2%, din cauza scăderilor din vânzările de produse nealimentare (-1,3%) şi din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-0,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au rămas la acelaşi nivel.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018 a înregistrat o urcare cu 9,1% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,7%), vânzările de produse nealimentare (+12,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018 a înregistrat o creştere cu 9,5% datorită majorărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,4%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,3%).

România, locul trei în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în februarie

Slovenia, Croaţia şi România au înregistrat în februarie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,8% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,3%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 5,1%, cele de combustibili au urcat cu 3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1%.

În februarie, majoritatea statelor a raportat creşteri anuale, în timp ce în Bulgaria comerţul cu amănuntul a stagnat în februarie. Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Slovenia (11,8%), Croaţia (11,4%) şi România (9,1%).

În februarie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană, după ce în ianuarie s-a înregistrat un avans de 0,9% în zona euro şi de 1% în UE. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,1% iar cele de combustibili cu 0,2%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Croaţia (4,4%), Belgia şi Letonia (ambele cu 1,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Slovacia (minus 1,5%), Portugalia (minus 1%), Bulgaria (minus 0,6%), Malta (minus 0,3%) şi România (minus 0,2%).