Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 0,6% în primele două luni. Minus 12,8% la clădirile nerezidenţiale

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele două luni din 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută, cu 0,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
AGERPRES - vin, 16 apr. 2021, 10:27
Volumul lucrărilor de construcţii, în scădere cu 0,6% în primele două luni. Minus 12,8% la clădirile nerezidenţiale

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total, cu 0,6%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-5,7%). În schimb, lucrările de construcţii noi au crescut cu 2%, Agerpres.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-5,6%). Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au crescut cu 11,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2%, scădere înregistrată astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,8%), lucrările de reparaţii capitale (-5,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,6%). Totodată, pe obiecte de construcţii, scăderi au avut loc la clădirile rezidenţiale (-15,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%). În schimb, construcţiile inginereşti au crescut cu 8,6%.

De asemenea, datele INS arată că, în februarie 2021 comparativ cu ianuarie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 30,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+33,4%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+29,4%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale (+53,2%), clădirile rezidenţiale (+29,5%) şi construcţiile inginereşti (+19,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,3%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+11,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 1,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,4%. În schimb, clădirile nerezidenţiale au crescut 26%.

În luna februarie 2021 comparativ cu februarie 2020, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 3,3%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+6,9%), în timp ce lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,2%, respectiv cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+9,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,2%). În schimb, clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 5,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+3,5%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,7%, respectiv cu 2,1%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+8,3%). Totodată, clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 13,9%, respectiv cu 5,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...