Volumul vânzărilor de gaze naturale şi energie ale E.ON în România a crescut în primul semestru

Volumul vânzărilor de gaze naturale şi energie ale E.ON în România a crescut în primul semestru, iar furnizorul german de utilităţi şi-a îmbunătăţit marjele operaţiunilor cu gaze naturale de pe piaţa românească, a anunţat luni grupul.
Economica.net - lun, 13 aug. 2012, 14:27
Volumul vânzărilor de gaze naturale şi energie ale E.ON în România a crescut în primul semestru

La nivel de grup, vânzările din primul semestru au crescut cu 23%, de la 53 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut la 65,4 miliarde de euro, se arată într-un raport al E.ON. Afacerile de trading ale E.ON au avut un rol „semnificativ” în majorarea vânzărilor, maximizând contribuţia capacităţilor de generare de energie şi reflectând o nouă strategie de hedging pentru gazele naturale.

E.ON notează în raportul financiar „efectul pozitiv de volum (asupra vânzărilor, n.r.) al afacerilor cu energie şi gaze naturale din România şi Spania”.

De asemenea, „îmbunătăţirea marjelor la operaţiunile cu gaze naturale din România” a contribuit la creşterea profitului înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA).

E.ON nu raportează separat date pentru România, operaţiunile locale fiind incluse în categoria „alte divizii regionale”, care include şi Spania, Franţa, Olanda, Slovacia şi Bulgaria.

Profitul EBITDA al grupului a crescut cu 2,4 miliarde de euro în prima jumătate a anului, la 6,7 miliarde de euro.

Gazprom, monopolul de stat din Rusia pentru exportul de gaze naturale, a convenit, luna trecută, modificarea unor contracte pe termen lung cu E.ON, după ce grupul german a pierdut sute de milioane de euro pe contracte legate de preţul petrolului. Acordul a fost antedatat în ultimul trimestru din 2010.

Renegocierea tuturor contractelor legate de indicele petrolului a adus un beneficiu de 1,2 miliarde de euro la profitul E.ON în primul semestru, faţă de perioada similară a anului anterior, potrivit Bloomberg. Rezultatul grupului a fost susţinut şi de absenţa unor costuri de 1,5 miliarde de euro legate de oprirea activităţii centralelor nucelare.

E.ON derulează un program de 15 miliarde de euro vizând vânzări de active, desfiinţări de locuri de muncă şi extinderea activităţilor din afara Germaniei, după ce dezastrul de anul trecut de la Fukushima a determinat statul german să ceară oprirea permanentă a tuturor centralelor nucleare până la sfârşitul anului 2022. Prima fază a acestor închideri de capacităţi de producţie a redus profitul E.ON cu 2,5 miliarde de euro în 2011.

Grupul creşte investiţiile în generarea de energie regenerabilă şi vrea să investească în India şi Turcia.

E.ON a intrat pe piaţa românească în 2005, când a preluat compania de distribuţie a energiei electrice Electrica Moldova şi distribuitorul de gaze Distrigaz Nord. Operaţiunile grupului pe piaţa românească au fost integrate în 2010 în subsidiara E.ON Energie România.

E.ON Energie România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 4,261 miliarde lei (1 miliard de euro) şi pierderi de 191,7 milioane lei (45,2 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenția S&P a retrogradat ratingurile Ungariei la „BBB-/A-3”, cu perspectivă stabilă
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit vineri în scădere ratingurile pe termen lung şi scurt în monedă locală şi în valută atribuite Ungariei, de la "BBB/A-2" la......
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing vrea să angajeze 10.000 de oameni în acest an
Boeing se aşteaptă să angajeze 10.000 de lucrători în 2023, pe măsură ce îşi revine după pandemie şi creşte producţia ...
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a raportat un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022
Chevron a publicat vineri un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022, care este de peste două ori mai mare ...
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor sale. Grupul său a pierdut 50 de miliarde de dolari în ultimele zile
Indianul Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, e acuzat de fraudă și de manipularea prețului acțiunilor companiilor ...
Valoarea de piaţă a imperiului de afaceri aparţinând miliardarului indian Gautam Adani, cel mai bogat om din Asia, s-a ...