Volvo speră să obţină 2,9 miliarde de dolari în urma listării la bursă

Producătorul auto suedez Volvo Car caută să obţină 2,9 miliarde de dolari printr-o Ofertă Publică Iniţială în Stockholm.
AGERPRES - mar, 19 oct. 2021, 09:16
Volvo speră să obţină 2,9 miliarde de dolari în urma listării la bursă

Listarea Volvo ar urma să fie una dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în acest an şi un test pentru companiile auto, pe fondul tranziţiei spre vehiculele electrice.

Grupul chinez Geely a preluat Volvo Cars de la Ford Motor în anul 2010 pentru 1,8 miliarde de dolari, în ceea ce a constituit cea mai mare achiziţie externă făcută de un producător auto din statul asiatic. Geely intenţiona să organizeze un IPO la Volvo Cars încă din 2018, dar a fost nevoit să renunţe la aceste planuri din cauza tensiunilor comerciale şi a scăderii cotaţiei acţiunilor din sectorul auto. Geely deţine şi o participaţie de 8,2% la producătorul suedez de camioane Volvo Trucks.

Producătorul auto suedez a anunţat luni că vinde acţiuni la un preţ cuprins între 53 şi 68 coroane suedeze. Tranzacţia evaluează Volvo Cars la 200 de miliarde de coroane suedeze.

Câştigurile obţinute în urma listării vor ajuta Volvo să treacă la un sistem de vânzări adresat direct consumatorilor şi la un tip de abonament, şi va atenua impactul renunţării la motoarele cu combustie internă.

La acest IPO investitori cum ar fi AMF Pensionsforsakring, Swedbank Robur, If P&C Insurance, Nordea Funds, Skandia Fonder, Skandia Mutual Life Insurance Company, Danica Pension şi Livsforsikringsaktieselskab s=au angajat să achiziţioneze acţiuni în valoare de 6,4 miliarde coroane suedeze.

Goldman Sachs Group şi SEB AB sunt coordonatorii globali ai IPO, alături de bookrunneri: Morgan Stanley, BNP Paribas SA, HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co şi Nordea Bank Abp.

Volvo se va lista la Bursa Nasdaq Stockholm în 2021, iar Geely Holding va rămâne cel mai mare acţionar, a informat recent compania suedeză.

Până în 2025, Volvo are ca obiectiv o marjă operaţională între 8% şi 10% şi vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini, în creştere cu 56% faţă de 770.000 de vehicule vândute în perioada 20 iunie 2020 – 20 iunie 2021.

În ultimii ani, producătorii auto tradiţionali au pierdut teren în faţa Tesla, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume, graţie accentului pus pe vehiculele electrice. Între timp, multe firme europene s-au reorientat spre segmentul vehiculelor electrice, inclusiv Volvo Cars, care vrea să producă numai vehicule complet electrice din 2030 şi deţine o participaţie de 49,5% la producătorul de automobile electrice Polestar.

Analiştii subliniază faptul că bursa din Suedia a ajuns în prima ligă din Europa graţie celui mai mare număr de IPO-uri din ultimele două decenii. În prezent, Suedia, o ţară cu o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, are aproape 1.000 de companii listate, adică cel mai mare număr din Uniunea Europeană şi peste numărul companiilor listate din ţări mai mari precum Germania şi Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Peste 1.400 de blocuri din București nu au apă caldă, căldură sau le primesc cu deficiențe
Peste 1.400 de blocuri din București nu au apă caldă, căldură sau le primesc cu deficiențe
Peste 1.400 de blocuri din București nu au apă caldă, încălzire sau au deficiențe datorită lipsei de parametrii pentru ...
Ciolacu: Încercăm ca până la sfârşitul anului să avem un buget. Venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada iernii
Ciolacu: Încercăm ca până la sfârşitul anului să avem un buget. Venim cu o reducere a TVA la gigacalorie pe perioada ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că partidele din coaliţia de guvernare vor ca România să aibă până ...
Germania, SUA, Franţa, Italia şi Regatul Unit şi-au exprimat hotărârea ca suveranitatea Ucrainei să fie respectată
Germania, SUA, Franţa, Italia şi Regatul Unit şi-au exprimat hotărârea ca suveranitatea Ucrainei să fie respectată
Lideri ai Germaniei, Statelor Unite, Franţei, Italiei şi Regatului Unit şi-au exprimat luni hotărârea ca suveranitatea ...