Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

În unele zile de la sfârşitul lunii noiembrie, România va înregistra în orele de vârf, un consum de electricitate de peste 9.000 MW, potrivit prognozelor. În ultima lună, am importat energie electrică aproape în fiecare zi, în orele de seară, când consumul abia a depăşit 8.000 MW
Mihai Nicuţ - Dum, 14 oct. 2018, 08:51
Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

Consumul brut de energie electrică al României va sări, în orele de vârf, de pragul de 9.000 MW, în unele zile de la sfârşitul lunii viitoare, potrivit prognozei Transelectrica pentru luna noiembrie, realizată la 2 octombrie.
Astfel, la data de 26 noiembrie, în intervalul orar 18.00, consumul va fi de 9.078 MW, iar în intervalul orar 19.00 de 9.014 MW. În ziua următoare, 27 noiembrie, tot seara, consumul va fi de 9.060 MW la ora 18.00 şi de 9.037 MW la ora 19.00.

Întrebarea care se pune este dacă, în condiţiile acestui consum în creştere în orele de vârf, există suficientă capacitate de generare de electricitate în România pentru a acoperi consumul. Întrebarea este ligitimă în contextul în care, în ultima vreme, România importă constant energie electrică în orele de vârf de seară, asta deşi consumul orar nu a depăşit pragul de 8.000 MW decât destul de rar şi destul de puţin.

Potrivit datelor Transelectrica, în marea majoritate a zilelor de ultima lună (12 septembrie-12 octombrie), România a importat în fiecare seară energie electrică pentru a acoperi consumul. Excepţie a intervalul 29-30 septembrie, când ţara noastră a fost exportator net de energie to ziua, în condiţiile în care turbinele eoliene au funcţionat ma mult decât de obicei: aproape 2.600 MW, în condiţiile în care puterea instalată totală în eolian în România abia depăşeşte 3.000 MW.

Acest lucru nu face decât să confirme regula: când nu bate vântul, România exportă în orele de vârf energie electrică prentru că producţia internă nu asigură consumul.

Citeşte şi:

Cât mai stau pe loc facturile? Preţul spot al energiei electrice a crescut în septembrie cu 40% faţă de anul trecut

Avertisment de acum un an

România nu are suficiente capacităţi de producţie a energiei electrice, astfel că, în momentele în care consumul creşte, există probleme cu asigurarea alimentării şi a siguranţei sistemului energetic naţional, a declarat fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu un an în urmă.
Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenţi de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producţie de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcţionali în orice moment, nu sunt funcţionali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieţei de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 – 8.000 de MW există probleme de alimentare şi de asigurare a funcţionării sistemului energetic naţional în siguranţă”, a susţinut preşedintele ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...