Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

În unele zile de la sfârşitul lunii noiembrie, România va înregistra în orele de vârf, un consum de electricitate de peste 9.000 MW, potrivit prognozelor. În ultima lună, am importat energie electrică aproape în fiecare zi, în orele de seară, când consumul abia a depăşit 8.000 MW
Mihai Nicuţ - Dum, 14 oct. 2018, 08:51
Vom ajunge la vârfuri de consum de 9.000 MW, în noiembrie. Mai are România cu ce să-şi producă propria energie electrică?

Consumul brut de energie electrică al României va sări, în orele de vârf, de pragul de 9.000 MW, în unele zile de la sfârşitul lunii viitoare, potrivit prognozei Transelectrica pentru luna noiembrie, realizată la 2 octombrie.
Astfel, la data de 26 noiembrie, în intervalul orar 18.00, consumul va fi de 9.078 MW, iar în intervalul orar 19.00 de 9.014 MW. În ziua următoare, 27 noiembrie, tot seara, consumul va fi de 9.060 MW la ora 18.00 şi de 9.037 MW la ora 19.00.

Întrebarea care se pune este dacă, în condiţiile acestui consum în creştere în orele de vârf, există suficientă capacitate de generare de electricitate în România pentru a acoperi consumul. Întrebarea este ligitimă în contextul în care, în ultima vreme, România importă constant energie electrică în orele de vârf de seară, asta deşi consumul orar nu a depăşit pragul de 8.000 MW decât destul de rar şi destul de puţin.

Potrivit datelor Transelectrica, în marea majoritate a zilelor de ultima lună (12 septembrie-12 octombrie), România a importat în fiecare seară energie electrică pentru a acoperi consumul. Excepţie a intervalul 29-30 septembrie, când ţara noastră a fost exportator net de energie to ziua, în condiţiile în care turbinele eoliene au funcţionat ma mult decât de obicei: aproape 2.600 MW, în condiţiile în care puterea instalată totală în eolian în România abia depăşeşte 3.000 MW.

Acest lucru nu face decât să confirme regula: când nu bate vântul, România exportă în orele de vârf energie electrică prentru că producţia internă nu asigură consumul.

Citeşte şi:

Cât mai stau pe loc facturile? Preţul spot al energiei electrice a crescut în septembrie cu 40% faţă de anul trecut

Avertisment de acum un an

România nu are suficiente capacităţi de producţie a energiei electrice, astfel că, în momentele în care consumul creşte, există probleme cu asigurarea alimentării şi a siguranţei sistemului energetic naţional, a declarat fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, cu un an în urmă.
Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenţi de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producţie de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcţionali în orice moment, nu sunt funcţionali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieţei de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 – 8.000 de MW există probleme de alimentare şi de asigurare a funcţionării sistemului energetic naţional în siguranţă”, a susţinut preşedintele ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...