Von der Leyen îl compară pe Putin cu Hamas pentru că vor „să şteargă de pe hartă” Ucraina şi Israelul

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a comparat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin cu gruparea islamistă Hamas pentru că primul doreşte să "şteargă Ucraina de pe hartă", în timp ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas încearcă să "şteargă Israelul de pe hartă", transmite EFE.
AGERPRES - vin, 20 oct. 2023, 13:15
Von der Leyen îl compară pe Putin cu Hamas pentru că vor

Von der Leyen a făcut această declaraţie într-un discurs la Institutul Hudson din Washington, în care a considerat totodată că „există un singur răspuns pentru democraţii” precum Uniunea Europeană şi Statele Unite, atunci când vine vorba despre conflictul din Orientul Mijlociu, şi acesta este să „ajuţi Israelul”.

Înaltul oficial european a dat asigurări că poziţia de sprijin şi solidaritate cu Israelul după atacurile Hamas din 7 octombrie, pe care ea le-a definit drept cea mai amplă „ucidere în masă” a evreilor de la Holocaust încoace, „nu vine în contradicţie” cu eforturile pentru a răspunde „necesităţilor umanitare ale palestinienilor”.

Von der Leyen a subliniat că Israelul a suferit „cel mai mare atac terorist din istoria sa” şi a avertizat că obiectivul Hamas rămâne „eradicarea evreilor din Ţara Sfântă”.

„Aceşti terorişti, cu sprijinul prietenilor lor de la Teheran, nu se vor opri niciodată, iar Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul umanitar. Şi privind această oroare există un singur răspuns posibil din partea naţiunilor democratice ca noi. Susţinem Israelul”, a declarat ea.

Şefa Comisiei Europene a remarcat deopotrivă că UE a „triplat” ajutorul umanitar acordat palestinienilor din Gaza, dar a recunoscut în acelaşi timp că acest ajutor trebuie monitorizat, având în vedere „volatilitatea” din regiune.

Politiciana germană a avertizat asupra rolului „diavolesc” pe care îl joacă Iranul, care este ţara care se ocupă, „fără nicio urmă de îndoială”, să furnizeze grupării Hamas echipamentul necesar pentru atacurile sale.

Ea a reamintit că UE a impus numeroase sancţiuni împotriva Iranului, dar a subliniat importanţa unei mai mari vigilenţe pentru a preveni „eludarea” acestora.

În discursul său, preşedinta executivului european a insistat că „Rusia şi Hamas se aseamănă”, deoarece ambele „au distrus vieţi nevinovate, inclusiv bebeluşi şi copii”, iar pentru ele a ucide şi răpi reprezintă modul lor „atroce” de a lupta.

Von der Leyen a avertizat că această violenţă riscă să se extindă şi de aceea Occidentul este supus unui „test” continuu cu privire la posibila sa „slăbiciune”.

În ajunul întâlnirii ei de vineri de la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la summitul SUA-UE, la care va asista împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Von der Leyen a subliniat că ambele puteri au „obligaţia de a modela” viitorul mai mult ca oricând şi de a apăra democraţia şi libertatea de diferitele forţe care le ameninţă.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...