Vor fi concediaţi 900 de salariaţi de la Oltchim, începând de săptămâna viitoare

Un număr de 900 de salariaţi de la Oltchim vor fi concediaţi începând de săptămâna viitoare, dintre care 600 de la Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu, de lângă Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 19:59
Vor fi concediaţi 900 de salariaţi de la Oltchim, începând de săptămâna viitoare

Potrivit administratorului judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, aflat, miercuri, în vizită la Râmnicu Vâlcea, se vor întocmi listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmând să beneficieze de salarii compensatorii.

„Vor fi disponibilizate, probabil, 900 de persoane, limita pe care am stabilit-o este 1.050 de persoane, calculată în funcţie de suma minimă necesară ca reducere a costurilor cu salariile, care este un milion de euro pe lună. Cei care pleacă vor primi plăţi compensatorii, conform Contractului Colectiv de Muncă, dar în principal vor primi acel venit minim de completare care a fost votat în 30 aprilie şi care este pus concret azi (n.r. – miercuri) printr-o hotărâre de guvern”, a declarat Gheorghe Piperea.

Piperea a mai precizat că cel târziu în lunile septembrie – octombrie Oltchim va fi privatizat şi ar fi bine ca societatea să fie cumpărată împreună cu platforma de la Piteşti, dar, înainte de acest proces, se va împărţi în două societăţi, urmând ca prima unitate să preia datoriile combinatului şi cea de-a doua să înceapă activitatea de la „zero”.

„Se va decupa activul funcţional care înseamnă cele două platforme ce vor trece la noul Oltchim fără ipotecă, fără nicio legătură cu datoriile, cu excepţia preţului părţilor sociale. În maximum o lună vom avea toate lucrurile clarificate, atât noul Oltchim, care va fi constituit în această perioadă, cât şi investitorul strategic selectat pentru procedura de pre-privatizare. Dar privatizarea nu va avea loc decât după ce vom avea un plan de reorganizare care, oricât ne-am grăbi noi, va fi gata în septembrie – octombrie. Atunci va fi efectivă privatizarea. Datoriile vor fi şterse printr-un proces de «haircut», aşa se numeşte, deci ştergere parţială de datorii printr-un plan de reorganizare care are ca punct principal aşa-numitul program de plăţi. Pot să vă spun că în dosarele mari, importante, rata de recuperare este între 25 şi 30%”, a declarat Gheorghe Piperea.

Acesta a precizat că datoria combinatului este de 793 milioane de euro.

„Ideea este să cumpere împreună cu Arpechim, pentru că ar fi o greşeală strategică să cumpere separat. Intenţia noastră, ca administratori judiciari, este să vindem la pachet acest produs, să se poată folosi oportunitatea că ambele platforme, de la Vâlcea şi Piteşti, lucrează integrat. Condiţia pe care o punem potenţialilor cumpărători este de a asigura capitalul de lucru pentru a duce capacitatea de producţie la 65%, care înseamnă 50 de milioane de euro. A doua condiţie este să-şi asigure managementul unităţii noi, care va rezulta din decuparea activelor care sunt funcţionale de la Oltchim-ul vechi, aşa numitul Oltchim II. Preţul urmează să fie negociat pentru combinat pe baza a două condiţii. Trebuie făcută o evaluare a acestor active funcţionale şi de acolo se va începe negocierea. În al doilea rând, va fi un vot al creditorilor atunci când se va vota planul de organizare”, a precizat Gheorghe Piperea.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a mai anunţat, miercuri, că sunt mai mulţi investitori interesaţi de combinatul vâlcean, precum englezii de la Ineos Kerling şi israelienii de la fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital, dar şi alţii.

„Avem aici, la Vâlcea, un investitor interesat, este vorba de Fortissimo Capital, din Israel. Ieri (n.r. – marţi) ne-am întâlnit cu un actor important din piaţa petrolului, astăzi (n.r. – miercuri) ne-am întâlnit cu un alt investitor, deci o să avem trei până în momentul de faţă. Urmează să redactăm şi să trimitem până mâine (n.r. – joi) cereri de oferte pe piaţa londoneză. Există un interes deosebit din partea unui mare investitor, Ineos Kerling. Cei doi investitori strategici despre care vorbim nu au semnat, deocamdată, nicio scrisoare de intenţie, niciun acord de confidenţialitate, în consecinţă nu pot da numele lor. Însă cei de la Fortissimo urmează, în cele trei săptămâni, să facă un studiu”, a mai declarat Piperea, miercuri, la Râmnicu Vâlcea.

Israelienii au vizitat, miercuri, combinatul vâlcean, care funcţionează la 27% capacitate şi au discutat cu conducerea, sefii sindicatelor şi administratorul judiciar Gheorghe Piperea despre datele şi situaţia activelor societăţii care este în procedură de insolvenţă din ianuarie 2013 şi este propus pentru a fi privatizată până în luna iunie.

Guvernul a decis alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor ce vor fi disponibilizate de la compania Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), prin hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri.

Hotărârea stabileşte că disponibilizările vor avea loc în baza planului întocmit de către administratorul judiciar al societăţii.

La începutul lunii aprilie, liderul sindical de la Olchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, a declarat că pe listele de disponibilizări de la combinat sunt 1.020 de salariaţi dintr-un total de 3.353 angajaţi.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...