Vor mai fi falimente de firme şi în 2015. Anul este dificil, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank

Băncile nu au scăpat de ameninţarea creditelor neperformante. Nu toate firmele care au luat credite vor avea capacitatea să se refacă după criză, iar unele vor da faliment, potrivit aşteptărilor prudente ale lui Răsvan Radu, preşedinte executiv al UniCredit Ţiriac Bank.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 feb. 2015, 22:01
Vor mai fi falimente de firme şi în 2015. Anul este dificil, spune şeful UniCredit Ţiriac Bank

„Eu vă spun că sunt sigur că vor apărea noi probleme la firme. Alte companii vor intra în insolvenţă şi chiar în faliment”, a declarat, joi, Răsvan Radu, preşedinte executiv (CEO) al Unicredit Ţiriac Bank, cu ocazia prezentării rezultatelor băncii pe 2014.

Oficialul UniCredit Ţiriac s-a arătat prudent în contextul înregistrării unui început de tendinţă pozitivă. Anul trecut, provizioanele pentru credite constituite numai de bancă (date neconsolidate) au scăzut cu 16,5% faţă de 2013, până la 532,2 milioane de lei. Răsvan Radu a preferat să fie prudent referindu-se la un lanţ de companii care pot face probleme.

UniCredit Ţiriac Bank a vândut credite neperformante de circa 1,3 miliarde de lei (aşa zisele „credite externalizate”). Oficialii băncii nuau dorit să precizeze care este rata de recuperare, spunând totuşi că tranzacţiile au fost „la preţul pieţei”.

Anul 2015 va însemna pentru bănci „provizioane substanţiale în vederea scoaterii din bilanţ a creditelor neperformante la nivel de piață” şi „pierderi fără precedent pentru sistemul bancar românesc”, potrivit perspectivelor economice generale identificate de analiştii UniCredit Ţiriac Bank. Printre cauzele macroeconomice se numără inflaţia scăzută şi  continuarea politicii de relaxare monetară a BNR. Astfel, sunt de aşteptat noi „presiuni asupra veniturilor din dobânzi, şi venituri din tranzacţionare în scădere”, se mai spune în prezentarea băncii.

Totodată, o eventuală ieftinire a creditului pare să nu fie suficientă pentru relansare consistentă a volumului creditelor.

Antreprenorii nu întrezăresc o creştere a cifrei de afaceri şi nu se încumetă să se angajeze în credite, potrivit lui Răsvan Radu.

Totuşi „creditele noi” acordate de UniCredit Ţiriac Bank au crescut cu 20% în 2014 faţă de 2013.

Performanţe
Prudenţa şefului de la UniCredit Ţiriac bank se manifestă în condiţiile în care banca a înregistrat anul trecut un profit net în creştere cu 6,9% faţă de 2013, până la 80,3 milioane de lei. Profitul net al Grupului UniCredit România a fost de 143,8 milioane de lei.

Indicatorii financiari ai băncii „relevă o poziție echilibrată versus sistem bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost 4,7% la finalul anului 2014, în vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,4%. Raportul între costuri și venituri s-a situat la un nivel de 50,7%”.

Volumul activelor consolidate la 31 decembrie 2014 a totalizat 32,4 miliarde lei (7,23 miliarde euro). Portofoliul de credite brute a ajuns la un volum de 22,8 miliarde lei (24,1 miliarde lei incluzând creditele externalizate), susținut de creșterea cu 7,8% a finanțărilor acordate IMM-urilor și cu 13,1% a creditelor acordate companiilor în intervalul decembrie 2013 – decembrie 2014.

 Citeşte şi

UniCredit a revenit pe profit în 2014

Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrală şi de Est, vrea să se extindă în regiune

Te-ar mai putea interesa și
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape 20 de ani pe pierderi. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu se vor întâlni cu......
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la finalul anului 2025
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat, a încheiat, din nou, în piața de ...