Vosganian a discutat cu Lybek despre stadiul privatizărilor de la Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat, vineri, stadiul iniţiativelor de privatizare ce revin Ministerului Economiei (ME) într-o întâlnire informală cu Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, se arată într-un comunicat al ME remis AGERPRES.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 20:15
Vosganian a discutat cu Lybek despre stadiul privatizărilor de la Ministerul Economiei

‘S-a făcut o trecere în revistă a temelor aparţinând Ministerului Economiei, aflate pe agenda discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Totodată, ministrul Vosganian a făcut o scurtă prezentare a stadiului iniţiativelor de privatizare ce revin Ministerului Economiei (ME), convenite cu ocazia ultimei misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE), ce a avut loc la Bucureşti în perioada 15 – 29 ianuarie’, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit Ministerului Economiei, aceste acţiuni sunt necesare pentru a îndeplini obiectivele prevăzute în program, în special în ceea ce priveşte reducerea arieratelor statului şi reforma întreprinderilor publice.

Într-un interviu acordat AGERPRES la finalul evaluării din luna ianuarie, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Erik de Vrijer, a afirmat că Oltchim, Hidroelectrica şi CFR Marfă sunt cele mai importante companii de stat unde autorităţile române ar trebui să ia măsuri urgente. De asemenea, potrivit oficialului FMI, privatizarea nu este un scop în sine, dar de regulă nu există altă cale pentru ca o companie de stat să funcţioneze bine, să fie profitabilă şi să contribuie la buget.

Reprezentantul instituţiei financiare internaţionale arăta, la vremea respectivă, că autorităţile române ar trebui să numească deja un Consiliu de Administraţie profesionist la compania Hidroelectrica înainte de ieşirea din insolvenţă.

De Vrijer a avertizat că Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional va expira şi nu va exista o altă înţelegere, dacă autorităţile române nu îndeplinesc până în iunie precondiţiile asumate, menţionând că la acest moment nu se poate spune că România se află în parametrii acordului sau în afara acestora. Precondiţiile se referă la reducerea arieratelor, dar şi la măsuri care vizează companiile de stat – privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acţiuni Transgaz, începerea listării companiei energetice Oltenia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...