Vosganian: Cifra de afaceri a Oltchim, 11 milioane euro pe mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Râmnicu Vâlcea, că cifra de afaceri a Oltchim este de 11 milioane de euro pe lunile mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane, adăugând că pentru salariaţi a fost virată suma de trei milioane de lei, respectiv 80% din lichidarea pe mai.
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 18:39
Vosganian: Cifra de afaceri a Oltchim, 11 milioane euro pe mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane

„Cifra de afaceri a Oltchim este de 11 milioane de euro pe lunile mai şi iunie şi va ajunge la 12 milioane. Creşterea este de 100%. Pierderile s-au diminuat de la patru milioane euro, în luna februarie, la un milion de euro şi preconizăm că acestea vor ajunge la 780 000 euro în iulie. În luna august, intrăm pe echilibru. Astăzi, s-au livrat trei milioane de lei, echivalentul a 80 % din lichidarea pe luna mai a muncitorilor, iar, pentru TESA, 50 %. Dacă nu plăteam tichete de masă, acum eram în situaţia de a achita drepturile salariale până la data de 15 iunie”, a declarat Varujan Vosganian, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ministrului Economiei, Oltchim „redevine bancabil”.

„Este, probabil, cea mai frumoasă veste pe care o avem de la 1 februarie până în prezent. L-am sunat aseară şi pe premierul Victor Ponta şi i-am spus că datele actuale de la Oltchim îl fac pentru prima oară bancabil, din decembrie 2012”, a declarat Vosganian.

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, au mers, vineri, la Prefectura Vâlcea, pentru o întâlnire cu administratorul judiciar, conducerea societăţii, reprezentanţii sindicatelor şi ai salariaţilor şi foştilor angajaţi ai Combinatului Oltchim, precum şi cu prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu. Vosganian şi Pană nu au mai vizitat combinatul, unde se aflau aproximativ o sută de persoane care aşteptau un răspuns în faţa sediului unităţii.

În timpul întâlnirii de la Prefectură, ministrul Economiei a discutat în contradictoriu cu liderul sindical Mihai Diculoiu, dar şi cu alţi reprezentanţi ai sindicatelor, spunându-le că la Oltchim mişcările de protest pot alunga investitorii şi bancherii interesaţi de combinat.

„Dacă serviţi opiniei publice un astfel de spectacol s-ar putea ca băncile să nu mai fie interesate. Disponibilizările care s-au făcut, s-au făcut pe maximul de protecţie oferit de legea română. Mă îndoiesc că în lume o ţară asigură protecţie până la doi ani pentru persoanele disponibilizate. Dumneavoastră, în loc să ne mulţumiţi că nu am atacat contractul colectiv de muncă şi am achitat drepturile salariale, chiar dacă avem mici întârzieri, faceţi mişcări de protest şi strigaţi: «Hoţii», pentru că persoanele disponibilizate nu şi-au primit banii pe concediul aferent acestei perioade. Repet, domnilor lideri de sindicat, Oltchim are din nou încrederea sistemului bancar, un Oltchim care, în ianuarie, era considerat muribund, iar dumneavoastră faceţi o atmosferă care să oblige băncile să se întoarcă cu spatele”, a precizat ministrul Economiei.

Unul dintre sindicalişti l-a întrebat pe ministrul Economiei de când nu şi-a luat salariul şi când a fost trimis în şomaj un ministru din Guvernul României, reproşându-i că a jignit sindicaliştii prin mai multe declaraţii şi că a venit la Râmnicu Vâlcea fără să aducă „nicio noutate”.

„Noi ştim exact ce trăim. Dumneavoastră aţi venit să vă faceţi o imagine şi ne doare. Opinia publică trebuie să ia act de declaraţiile dumneavoastră legate de ditamai salariile de la Arpechim, de nu ştiu ce hoţi printre liderii de sindicat. Eu sunt lider de sindicat, dumneavoastră mă cunoaşteţi? Mă simt jignit când faceţi afirmaţii despre liderii de sindicat. Şomaj, da? Câţi miniştri au fost trimişi în şomaj? Noi suportăm, noi nu ne-am luat salariul. Dumneavoastră de cât timp nu v-aţi luat salariul, domnule ministru? Reacţia noastră e îndreptăţită. Nu vă permit să ne spuneţi ce suportăm noi. Ne pierdem timpul, nu ne-aţi adus nicio noutate!”, i-a spus sindicalistul lui Varujan Vosganian.

Joi, angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, care au protestat în faţa pavilionului administrativ al combinatului faţă de neplata salariilor pentru luna mai, i-au cerut prefectului Mircea Nadolu, pe care l-au forţat să participe la discuţii, demiterea actualei conduceri a combinatului şi a administratorului judiciar, precum şi implicare guvernamentală.

Peste o sută de angajaţi de la Oltchim s-au adunat, joi, în faţa pavilionului adminsitrativ al combinatului pentru a protesta faţă de neplata salariilor pentru luna mai, iar acestora li s-au alăturat şi persoane disponibilizate.

În mijlocul protestatarilor a venit şi prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, pentru a sta de vorbă cu aceştia, fiind însă huiduit.

Ulterior, prefectul a vrut să plece spre Uzinele Govora, aflate în apropiere, pentru a evita să discute cu sindicatele şi cu conducerea combinatului, dar o parte dintre angajaţii Oltchim au mers după el.

La sediul Uzinelor Govora, angajaţii s-au aşezat în faţa maşinii lui Mircea Nadolu şi l-au obligat pe acesta să îi însoţească în sala de şedinţe a combinatului Oltchim pentru a participa la discuţii.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, că va merge vineri la Oltchim, împreună cu ministrul pentru dialog social, Doina Pană, care are „o voce de stewardesă ce îndoaie orice fier”.

De asemenea, Vosganian dat asigurări că cele o mie de persoane disponibilizate de la Oltchim vor primi sumele aferente concediilor pe perioada în care nu au lucrat.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, ei beneficiind de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...