Vosganian: Dacă MF ar da o soluţie privind TVA cerut de Mechel, nu am avea grevă la Câmpia Turzii

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa că, în situaţia în care Ministerul Finanţelor ar da o soluţie privind TVA solicitat de Mechel, nu ar mai fi grevă al Câmpia Turzii.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 14:28
Vosganian: Dacă MF ar da o soluţie privind TVA cerut de Mechel, nu am avea grevă la Câmpia Turzii

„Ştiu că zilele trecute a fost o dezbatere dacă eu sunt aservit intereselor ruseşti pentru că, cică, aş fi spus că fac presiuni asupra Ministerului Finanţelor să dea TVA înapoi lui Mechel. Cred că ar trebui să fiu puţin cu ţiglele căzute de pe casă dacă fac presiuni să şi spun că le fac. Eu am declarat că reprezentanţii noilor acţionari au spus că au 150 de milioane de lei TVA în diverse faze de evaluare şi, dacă unele din aceste faze s-ar finaliza – durează unele de doi ani – poate că ar avea bani să rezolve situaţia socială de la Câmpia Turzii. Da, stimaţi domni, dacă Ministerul Finanţelor ar da o soluţie legală sau ilegală şi ar stabili că din cele 150 de milioane 40 ar fi legale sau 10, nu am mai avea grevă la Câmpia Turzii şi oamenii aceia şi-ar primi salariile compensatorii.”, a declarat Vosganian, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Varujan Vosganian a fost întrebat cum vede rezolvarea situaţiei în cazul Mechel. El a răspuns că a observat că noii acţionari încearcă să redeschidă companiile la Târgovişte şi Buzău, însă nu au promis nimic în legătură cu Câmpia Turzii, Galaţi şi Oţelul Roşu. Apoi, ministrul a afirmat că industria oţelului are mai multe probleme – care trebuie rezolvate nu doar la Bucureşti, ci şi la Bruxelles -, printre care costul energiei electrice, fierul vechi, evaziunea fiscală la intrările de produse metalurgice, în special prin Bulgaria, returnarea de TVA şi regimul vamal al produselor metalurgice.

Ministrul a făcut o vizită de o zi în Bistriţa pentru a discuta cu autorităţile despre Parcul Industrial Bistriţa-Sud, aflat în stadiu de proiect.

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii se află în a doua săptămînă de proteste, nemulţumiţi că nu au primit salariile compensatorii. Conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, însă disponibilizaţii au fost nemulţumiţi de această soluţie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, declara că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

De asemenea, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, afirma, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...