Vosganian: Forul legislativ ar putea decide în cazul negocierilor cu Rompetrol

Decizia în privinţa negocierilor dintre stat şi grupul Rompetrol ar putea fi luată după o consultare în forul legislativ, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, luni, la Ministerul Economiei.
Economica.net - lun, 18 feb. 2013, 15:01
Vosganian: Forul legislativ ar putea decide în cazul negocierilor cu Rompetrol

‘În legătură cu acest Memorandum, nu există o soluţie care să fie finalizată, cu atât mai mult cu cât decizia nu poate aparţine doar OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie n.r), ci unui nivel instituţional superior. Dacă OPSPI a discutat forma respectivă, este o negociere intermediară. Decizia implică mai multă putere decât OPSPI, adică ministerele de resort, Guvernul, dacă nu, chiar o consultare cu forul legislativ’, a afirmat Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că, în cazul negocierilor cu Rompetrol, este necesară găsirea unei formule astfel încât statul să nu fie prejudiciat.

‘Eu am învăţat din viaţa politică, şi sunt în politică de peste două decenii, că atunci când ai un partener firmă privată să nu faci niciodată declaraţii înaintea firmei private. Orice declaraţie se face de conivenţă. Nu aşteptaţi de la noi, de la Guvern, să facem declaraţii până nu convenim cu partenerii, dar trebuie găsită o formulă pentru ca statul să nu fie prejudiciat’, a spus Vosganian

Oficialul a adăugat că nu consideră că până la finalul zilei de luni se vor soluţiona negocierile dintre stat şi Rompetrol.

Grupul Rompetrol a anunţat vineri că a încheiat cu statul român, reprezentat prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în calitate de unic administrator, un memorandum de înţelegere pentru închiderea disputei privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român.

Conform acestuia, Grupul Rompetrol va răscumpăra o parte din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti), acesta urmând să fie în continuare un acţionar semnificativ al companiei din judeţul Constanţa.

De asemenea, Grupul Rompetrol preciza că forma finală a înţelegerii va fi finalizată în perioada următoare, după stabilirea şi avizarea tuturor detaliilor tehnice şi comerciale, dar şi după aprobarea acestora de către autorităţile de resort şi de către Consiliul de Administraţie al companiei naţionale de ţiţei şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, unicul acţionar al Grupului Rompetrol.

Luni, premierul Victor Ponta a anunţat că va avea marţi o discuţie cu reprezentanţii Rompetrol în legătură cu soluţionarea diferendului privind această companie.

‘E un semn bun, am avansat foarte mult şi mâine vom avea o discuţie pe tema soluţionării diferendului privind Rompetrol. Acolo, Guvernul, statul român poate să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales, dincolo de suma pe care o încasăm şi care intră la buget, cel mai important lucru este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important, aproape un miliard de dolari, de investiţii în perioada următoare. Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie însă, investiţiile sunt partea cea mai importantă”, a declarat premierul la Palatul Parlamentului.

Statul român deţine în prezent, prin MFP, 44,69% din acţiunile companiei Rompetrol Rafinare după ce, în 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rompetrol a decis conversia în acţiuni a unor datorii către stat ale companiei. În Hotărârea AGA din 30 septembrie 2010, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei cu 1,9 miliarde lei, emiterea de noi acţiuni şi atribuirea acestora, în mod direct către stat, reprezentat de MFP.

În anul 2003, statul, prin MFP, a subscris obligaţiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor a fost stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...