Vosganian: În iunie trebuie să pornim privatizarea la Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, joi, la Craiova, unde a participat la cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Regional Oltenia, că pe 15 aprilie se reuneşte adunarea creditorilor Oltchim care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare care trebuie terminat până în luna iunie când va demara procedura de privatizare.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 12:35
Vosganian: În iunie trebuie să pornim privatizarea la Oltchim

Vosganian a afirmat că în aprilie se vor achita restanţele salariale pe două luni ale angajaţilor Oltchim, deşi, în opinia sa, salariile trebuie să fie corespunzătoare cu producţia, pentru că la Oltchim s-a lucrat la 40% din capacitate în 2012 şi în medie la 15% în 2013, iar salariile au fost plătite aproape integral.

”În aprilie rezolvăm şi chestiunile legate de salarii. Oltchim a lucrat 40% din capacitate în 2012 şi în medie 15% din 2013 şi, cu toate acestea, salariile au fost plătite aproape integral. Au rămas două luni restante care vor fi plătite acum’, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că săptămâna viitoare se va schimba legislaţia privind salariile compensatorii şi ‘faimoasa Ordonanţă 116, care a stârnit atâtea dezbateri acum o lună şi care acum este soluţia pentru a rezolva şi chestiunea salariilor compensatorii pentru Oltchim’.

‘În legătură cu activitatea curentă, Oltchim lucrează acum la un sfert de capacitate. Am restabilit relaţiile cu traderii şi cu beneficiarii, rămâne să mai găsim o finanţare de 15 milioane de euro, pentru a o duce la peste 50 la sută. Pe 15 aprilie se întâlneşte adunarea creditorilor care va da ca sarcină administratorului judiciar planul de organizare care trebuie terminat până în luna iunie, iar în luna iunie ar trebui să pornim procedura de privatizare’, a mai spus Vosganian.

Ministrul Economiei a caracterizat Oltchim drept ‘o cutie neagră a crizei de management a proprietăţii de stat din ultimii 20 de ani’, iar dacă cineva doreşte să facă o teză de doctorat pe criza proprietăţii de stat din tranziţie e suficient să ia cazul Oltchim, pentru că aici găseşte toate elementele care au dus la discreditarea statului ca administrator al proprietăţii.

‘La Oltchim suntem într-o procedură de insolvenţă, criza a fost mai demult. Noi acum încercăm să reparăm criza (…) Ieri (miercuri, n.red.) mi-au comunicat administratorii judiciari evaluările finale privind datoriile Oltchim. Din păcate Oltchim este recordmanul absolut al industriei economiei naţionale la acest capitol. Nu a existat nicio companie din industria prelucrătoare care să adune datorii atât de mari către terţi – 793 milioane de euro, o sumă enormă şi responsabilităţile efective pentru aceasta ale celor care au condus combinatul le-am prezentat. Există şi responsabilităţi mai largi ale clasei politice, ale unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ale unor reprezentanţi ai sindicatelor care ştiind bine că o parte din salarii sunt plătite din acumulări de datorii au acceptat tacit această situaţie’, a spus Vosganian referitor la situaţia Oltchim.

Potrivit acestuia, situaţia Oltchim a fost cauzată de faptul că această companie cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine şi vindea doar prin anumite firme.

‘Una dintre cele mai puternice companii din Europa. Nu există nicio hartă a industriei chimice europene care să nu cuprindă Oltchim. Cu instalaţii moderne, şi totuşi cu aproape 800 de milioane euro datorii. Cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine, trebuia precum curcanul lui Bârzoi din ‘Chiriţa în provincie’ – întâi să treci să cumperi curcanul -, nu aveai voie decât prin anumite firme să furnizezi, nu aveai decât prin anumite firme voie să vinzi’, a subliniat Vosganian în opinia căruia sectorul de stat trebuie transferat economiei de piaţă cu câteva excepţii – Porţile de Fier, reactoarele de la Cernavodă şi unele componente ale industriei de apărare.

‘În rest, totul trebuie privatizat, astfel încât să fim feriţi de răul din noi. Când am introdus bursa pentru energie electrică, telefonul nu a mai sunat, pentru că oamenii ştiau că nu pot să intervin dat fiind că am dat dreptul tuturor să treacă prin bursă’, a mai afirmat ministrul Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...