Vosganian: La CupruMin lucrurile s-au complicat puţin, din cauza scăderii preţului la cupru

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că vânzarea CupruMin ar putea cuprinde şi o etapă de negociere preliminară, menţionând că lucrurile "s-au complicat puţin" din cauza scăderii preţului la cupru, astfel că Guvernul ar fi nevoit să garanteze un preţ minim pentru investitori.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 10:42
Vosganian: La CupruMin lucrurile s-au complicat puţin, din cauza scăderii preţului la cupru

„În ceea ce priveşte CupruMin, joi voi avea o discuţie cu primul ministru, chiar acum mă întorc pentru a face ultimele calcule privind nivelul investiţiilor. Lucrurile s-au complicat puţin din cauza evoluţiei preţurilor la cupru. Preţurile au scăzut la un prag care se situează la nivelul de rentabilitate. Nu putem să angajăm un contract pe termen lung cu un posibil investitor luând în calcul ipoteza unui preţ care continuă să scadă, de aceea trebuie să găsim o formulă de garantare a unui preţ minim, dar asta va trebui să o prezint primului ministru şi să convenim împreună asupra unei soluţii”, a spus Vosganian, după o conferinţă de presă.

Pe bursa de la Londra, preţul cuprului pentru contractele cu livrare la 3 luni era luni de 6.980 dolari pe tonă, faţă de peste 8.000 de dolari pe tonă la începutul anului.

Vosganian a reiterat ideea că la CupruMin este nevoie de investiţii semnificative, după 7-8 ani în care astfel de proiecte au lipsit.

„Vom vedea în ce măsură investitorii care s-au anunţat în prima etapă, dintre care patru erau între primii zece traderi ai pieţei mondiale a cuprului, vor accepta oferta noastră sau vor negocia cu noi, de aceea e posibil să avem şi o fază de negociere preliminară în care să vedem pentru termenii finali ai contractului până unde putem merge cu oferta noastră. În anunţul preliminar, 9 companii au prezentat scrisori de intenţie, dintre care 4 erau în primii zece traderi din lume”, a spus oficialul.

El a arătat că a fost finalizat procesul de evaluare a activelor combinatului.

„Urmează ca în scurt timp să fie supus aprobării Adunării Creditorilor, după care se poate proceda la elaborarea programului de restructurare. Acesta ar putea fi terminat la sfârşitul lunii iulie şi eu cred că la sfârşitul lunii august, începutul lui septembrie, după ce vom face acel Oltchim 2, am putea sã pornim negocierile pentru privatizare”, a mai spus Vosganian.

Ministerul Economiei a fost mandatat de către Guvern să caute un investitor cu care să se asocieze pentru a finanţa activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producător din domeniu, urmând să contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...