Vosganian: Mechel va redeschide două combinate în perioada următoare

Mechel va redeschide în perioada următoare unităţile de producţie de la Târgovişte şi de la Buzău. Cele două unităţi reprezintă 80% din capacităţile sale de producţie, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la Pro TV.
Economica.net - Dum, 03 mart. 2013, 09:00
Vosganian: Mechel va redeschide două combinate în perioada următoare

„Există piaţă de desfacere cel puţin pentru producţia celor două unităţi. Mechel a invocat concurenţa neloială pe care o fac, pe piaţa oţelului beton, unele firme mici care aduc produse la preţuri mai mici, după care dispar fără a plăti TVA statului”, a spus Vosganian la ProTV.

Ministrul Economiei a indicat unele estimări, conform cărora piaţa gri a oţelului beton s-ar cifra la 100.000 de tone, respectiv 50% din piaţa totală.

Combinatul siderurgic Mechel Târgovişte a demarat la finalul lunii februarie un amplu proces de reorganizare şi restructurare cu intenţia de a reporni producţia în cel mai scurt timp, potrivit Invest Nikarom, societate care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni al combinatului.

Potrivit reprezentanţilor companiei, administraţia a analizat toate variantele posibile prin care să asigure resursele necesare reluării producţiei, fiind pe punctul de a implementa un plan de redresare care să asigure reluarea producţiei, cu şanse de rentabilizare.

În cererea de intrare în procedura de reorganizare judiciară depusă de companie se menţionează că se are în vedere protejarea intereselor societăţii şi relansarea activităţii pe baze solide, în temeiul unui plan de reorganizare, care va conduce la viabilizarea societăţii.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte avea în 1990 peste 10.000 de salariaţi. Numărul acestora a ajuns în anul 2000 la 5.700, iar acum combinatul mai are aproximativ 2.000 de angajaţi.

Societatea a fost preluată în 2002 de către firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...