Vosganian: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat marţi că din păcate nu există companii de stat salvate după intrarea în insolvenţă, în principal din cauza ezitării autorităţilor de a declanşa această procedură.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 09:45
Vosganian: Nu există firme de stat ieşite cu succes din insolvenţă, din cauza ezitării autorităţilor

„Suntem departe de a înţelege procedura insolvenţei. Unii o văd ca pe un semn al neputinţei, ca o modalitate de a vinde pe doi bani o companie. Insolvenţa este o formă de protecţie, nu de vulnerabilizare a unei companii în dificultate. Încerc să repar o ezitare pe care administratorii de stat au avut-o. Nu văd nicio deosebire între insolvenţa din sectorul privat şi cel public, există însă diferenţe când vine vorba de succesele procedurilor. În privat, îmi vin în cap insolvenţe care s-au terminat prin succes, precum Prodlact, Nuclearmontaj. În sectorul public nu-mi vine în minte un succes de aceeaşi talie, nu-mi vine niciunul de fapt. Acest lucru nu este din cauză că administratorii judiciari nu sunt pricepuţi, ci că decizia politică a fost ezitantă în declanşarea insolvenţei. O vedeau ca un eşec şi se temeau de reacţii din partea sindicatelor”, a spus Vosganian, la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că insolvenţa trebuie abordată fără ezitare şi asumată în timp util, altfel şansele de a profita de oportunităţile acestei proceduri se diminuează.

„Prezenţa mea aici este o promisiune ca la nivelul administratorilor de stat vom trata insolvenţa cum trebuie şi o vom vedea ca pe un mijloc de funcţionare a economiei. Am ajuns la această concluzie după cazul Oltchim. Nu înţeleg de ce a provocat atâtea discuţii Oltchim. Când în urmă cu mulţi ani Dacia se apropia de faliment, când la Galaţi erau în pericol 35.000 de oameni nu exista atâta emoţie ca acum când sunt 3.500 de salariaţi. Emoţia se leagă probabil de faptul că Olchim a rămas cea mai mare companie de stat, dar şi că este chiar o firmă viabila, care a adunat în 15-20 de ani toate eşecurile administratorilor de stat”, a spus ministrul.

El a adăugat că Oltchim este „cutia neagră a tranziţiei”, iar dacă va fi salvată va fi o lecţie pentru autorităţi.

„Aversa ar putea să fie al doilea exemplu că insolvenţa este o soluţie şi pentru sectorul de stat. Avem semnale bune şi aici. Valorificarea unor active care stau inerte, nu neapărat terenuri, este o oportunitate. Există şanse să valorificăm active pentru a face parcuri industriale. Insolvenţa este o modalitate de recuperare şi valorificare a unui patrimoniu în mare parte considerat anacronic”, a explicat Vosganian.

Oficialul a menţionat că mai sunt câteva companii în insolvenţă, pe care autorităţile încearcă să le salveze.

„Cea mai importantă lecţie a insolvenţei este că firma respectivă este protejată de ingerinţele politice, administratorii judiciari sunt foarte neînduplecaţi în acest sens. Dacă facem o evaluare a companiilor nostre, cele care sunt în portofoliul AVAS şi cele pe care le dorim să le preluam de la ANAF, mai toate sunt în inosolvenţă, de la Remin Baia Mare, Plafar, până la structura care autorizează jucăriile pentru copii. În momentul de faţă obligaţia noastră este să le salvăm şi am discutat cu Ministerul Finanţelor să preluăm companiile grevate de mari datorii. Acestea să fie preluate de AVAS şi rentabilizate”, a mai spus Vosganian.

Te-ar mai putea interesa și
Cătălin Drulă: În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova
Cătălin Drulă: În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova
- Majoritatea fondurilor alocate pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) merg în zona Moldovei, a declarat joi, la Iaşi, ministrul......
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
România înregistrează, mâine, cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa
Prețul de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU-piața spot) de pe bursa de energie de la București este de ...
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
Iohannis: Campania de vaccinare – un succes. Nu mai avem interes pentru vaccinare fiindcă avem puţine cazuri
"Ştim din istoria pandemiilor că ele se produc în valuri şi într-adevăr am avut şi noi, din păcate, al treilea val ...
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Cîţu: Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022
Guvernul a stabilit majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând din anul 2022 şi indexarea cu rata medie a inflaţiei ...