Vosganian: Oltchim trebuia să intre în insolvenţă încă din 2009

Insolvenţa Oltchim ar fi trebuit să fie declanşată încă de la jumătatea anului 2009, când indicatorii economici s-au deteriorat semnificativ, existând şi o notă a vechii conduceri care indică acest lucru, a declarat marţi Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 09:09
Vosganian: Oltchim trebuia să intre în insolvenţă încă din 2009

„Dacă privim rezultatele economice vedem că a început să înregistreze piederi din a doua jumătatea anului 2007, pierderi care au fost îngăduite pentru că producţia era foarte sus. În 2008 veniturile Oltchim erau de două miliarde de lei. Momentul în care capitalul proporiu a început să devină alarmant negativ a fost a doua jumătate a anului 2009, 2010”, a spus Vosganian la conferinţa „De la insolvenţă la restructurare. Cum poţi reveni în piaţă cu ajutorul reorganizării judiciare”, organizată de Ziarul Financiar.

Vosganian a menţionat că în acel moment trebuia să fie declanşată insolvenţa, iar acum Oltchim ar fi fost salvat.

„Am crezut că e doar o idee de-a mea, dar am descoperit o notă prin care conducerea de la acea vreme, de la sfârşitul lunii august din 2012, în care întreaga conducere a companiei a scris că de fapt Oltchim a intrat în insolvenţă în a doua jumătate a anului 2009, dar nu s-a declanşat pentru că conducerea aştepta o măsură de la Guvern, care a făcut un plan de măsuri, printre care achiziţia pirolizei de la Arpechim, ceea ce a dus la insolvenţă”, a adăugat Vosganian.

El a arătat că pe termen scurt Oltchim nu poate fi salvat doar prin finanţare externă, ci trebuie numită o conducere şi să fie convinşi traderii să lucreze cu combinatul din Vâlcea.

„Vrem să înfiinţăm Oltchim Management, cu oameni din afara Râmnicu-Vâlcea. Managementul trebuie să se privatizeze înainte de Oltchim”, a mai spus ministrul.

Oltchim este în insolvenţă de la finele lunii ianuarie, când instanţa a aprobat cererea companiei privind declanşarea acestei proceduri.

Potrivit administratorilor judiciari, achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor şi cea a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru intrarea Oltchim în insolvenţă.

Vosganian a anunţat, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime.

Ministrul susţine că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este „foarte sceptic”.

Compania este controlată majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativă de privatizare a Oltchim a eşuat anul trecut pentru că patronul OTV, Dan Diaconescu, declarat câştigător al licitaţiei, nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până joi seara
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru 23 de judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza, şi o......
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor ...
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...