Vosganian: Până la finalul mandatului Guvernului, companiile de la Economie vor fi privatizate

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că a încheiat reorganizarea instituţiei pe care o conduce şi că până la finalul mandatului acestui guvern vor fi privatizate companiile din portofoliul Ministerului Economiei, cu excepţia unor societăţi din apărare.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 14:48
Vosganian: Până la finalul mandatului Guvernului, companiile de la Economie vor fi privatizate

„Reorganizarea ministerului o trec la categoria obligaţii. (….) Reorganizarea ministerului a fost încheiată astăzi, iar săptămâna viitoare va fi înaintată Guvernului”, a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.

Scopul conferinţei a fost prezentarea „succintă” a primelor 100 de zile din mandatului lui Vosganian la Ministerul Economiei.

‘În privinţa privatizării, ne-am angajat să facem curăţenie în sectorul de stat până la finalul mandatului acestui guvern, astfel încât sectorul de stat din portofoliul Ministerului Economiei să nu mai fie prezent decât prin câteva componente ale industriei de apărare. Acolo unde voinţa politică va fi de a găsi altă formulă, la neferoase, să avem un parteneriat care să presupună implicarea mediului privat. Vrem să nu mai existe companii în care statul să nu mai aibă majoritatea”, a mai afirmat Vosganian (PNL).

Mandatul Guvernului ar urma să se încheie în 2016.

Recent, companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI, care reprezintă principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea lui Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie deţine în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Cărbunelui, Cuprumin, RA Activităţi Nucleare (unde statul este acţionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei deţine 20,6% din acţiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distribuţie (23-24% în funcţie de filială), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% în funcţie de societate).

La acestea se adaugă 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Dintre aceste companii, o parte ar urma să fie privatizate sau listate pe piaţa de capital, aşa cum Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţiuonal (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Printre companiile care ar trebui privatizate în acest an se numără Cupru Min, Oltchim, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Complexul Energetic Hunedoara.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI şi CE că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%, după ieşirea din insolvenţă), Romgaz (10%, cel târziu în octombrie), Transgaz (15%) şi Nuclearelectrica (10%).

Ministrul Economiei mai are un cuvânt de spus doar în cazul celor 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini, precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil (unde statul mai deţine 35% din acţiuni), Metrom (3,7%), UM Cugir, UM Mija, UM Sadu (13,5%), Uzina Automecanică Moreni (12,1%), Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb (45%), Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...