Vosganian: Plăţile restante ale angajaţilor Oltchim vor fi acordate în aprilie

Salariile restante ale salariaţilor Oltchim vor fi acordate prin intermediul Ministerului Muncii, de la Fondul de Garantare, la jumătatea lunii aprilie 2013, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Muncii, ai sindicatelor de la Oltchim şi administratorii judiciari ai societăţii.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 15:42
Vosganian: Plăţile restante ale angajaţilor Oltchim vor fi acordate în aprilie

‘Banii pentru salarii vor fi acordaţi. Din discuţiile cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, vor putea fi alocaţi la jumătatea lunii aprilie. Fondul de Garantare (n.r. a Salariilor) dispune de sumele necesare. În ceea ce priveşte salariile compensatorii pentru persoanele disponibilizate, în urma discuţiilor cu conducerea combinatului, acestea ar trebui să intre sub prevederile legendarei Ordonanţe 116. În noile sale prevederi, intră şi unităţile economice de profilul Oltchim. Ordonanţa este în procedură de avizare. Săptămâna viitoare se va afla în şedinţă de Guvern’, a afirmat Varujan Vosganian.

Conducerea combinatului, administratorii judiciari şi autorităţile au convenit să nu disponibilizeze angajaţii fără ca aceştia să beneficieze de avantajele noii Ordonanţe, a adăugat oficialul.

La întâlnirea de la Ministerul Economiei au participat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, conducerea executivă a societăţii Oltchim şi administratorii judiciari, precum şi reprezentanţii sindicatelor.

‘Discuţiile nu s-au mărginit doar la problemele de natură salarială. În ciuda unor informaţii furnizate publicului, nu am primit un verdict de la Comisia Europeană. Departamentele tehnice ale Comisariatului pentru ajutorul de stat consideră că Oltchim a primit deja un ajutor de stat prin furnizarea de energie electrică fără contracte standard’, a adăugat Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că în ultima lună Oltchim şi-a triplat capacitatea de producţie la peste 20%.

‘Nu este destul. Trebuie să funcţioneze la o capacitate de peste 50%. Băncile sunt ezitante în a acorda finanţări pentru că au dat bani în trecut şi nu s-au întors. Într-o lună putem ajunge la o capacitate de peste 50%, care ar asigura funcţionarea fără pierderi a combinatului’, a spus Vosganian.

În ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi Oltchim 2, acesta a precizat că proiectul de reorganizare are nevoie de acordul creditorilor.

‘În 15 aprilie va avea loc întâlnirea creditorilor. Dacă nu sunt contestaţii, de atunci programul de restructurare va putea fi derulat. Eu nu sunt autorizat să vorbesc în numele creditorilor’, a menţionat Vosganian.

Liderul sindical Corneliu Cernev, a declarat, la rândul său, că un număr de 1.020 de salariaţi de la Oltchim vor fi disponibilizaţi.

‘Vom avea timp în două săptămâni să discutam despre listele cu disponibilizări. Ele există, dar nu au fost făcute publice. Este vorba despre 1.020 de salariaţi’, a afirmat Corneliu Cernev.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia vrea ca forţele NATO să plece din România şi Bulgaria – MAE rus
Rusia vrea ca forţele NATO să plece din România şi Bulgaria – MAE rus
Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor ...
Un nou record – Cele mai multe cazuri noi de la începutul pandemiei, în România: aproape 20.000 de infecţii în 24 de ore. Bucureşti sare de opt la rata de infectare – Coronavirus vineri, 21 ianuarie 2022
Un nou record – Cele mai multe cazuri noi de la începutul pandemiei, în România: aproape 20.000 de infecţii în ...
Criza Coronavirus vineri, 21 ianuarie 2022 - 19.649 cazuri noi în 24 de ore, un nou record în România, de la începutul ...
Acţiunile Netflix scad semnificativ din cauza estimărilor privind numărul de abonaţi
Acţiunile Netflix scad semnificativ din cauza estimărilor privind numărul de abonaţi
Platforma de streaming Netflix Inc a năruit speranţele cu privire la o redresare rapidă, după ce a estimat joi o creştere ...