Vosganian: Sunt 10 scrisori de intenţie pentru Oltchim, câte 6 pentru Cupru Min şi Plafar

Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi câte şase oferte pentru Cupru Min şi Plafar, iar Aversa nu va mai fi vândută pe bucăţi, ci pentru întreaga instalaţie, a declarat joi ministrul de resort, Varujan Vosganian.
Economica.net - joi, 09 mai 2013, 10:42
Vosganian: Sunt 10 scrisori de intenţie pentru Oltchim, câte 6 pentru Cupru Min şi Plafar

Pentru Oltchim au fost primite 10 scrisori de intenţie de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul, potrivit ministrului.

„Eu nu vă pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru că pentru a intra în circuitul public trebuie să semneze un act de confidenţialitate, pentru că orice firmă care doreşte să fie implicată activ trebuie să semneze un document că informaţiile pe care le primeşte nu le va face publice şi atunci vizitând Oltchim evident că devin de notorietate aceste firme în ceea ce priveşte interesul lor”, a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autorităţile române s-au angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare.

Referindu-se la Cupru Min Abrud, Vosganian a arătat că ofertele sunt din partea unor mari companii din industria cuprului, din Rusia, Europa şi America de Nord.

El a arătat că autorităţile vor stabili cine va fi consultantul care va oferi din punct de vedere financiar, juridic şi tehnic soluţia caietului de sarcini, raportul acestuia urmând să fie realizat în cursul lunii iunie.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei. Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. Compania deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale României.

În cazul Plafar, ministrul a menţionat că săptămâna viitoare va înainta un memorandum de scoatere din categoria companiilor de interes naţional pentru a putea fi privatizată mai uşor.

„La Plafar avem şase oferte de la firme din ţară şi din străinătate”, a spus Vosganian.

Plafar a ieşit din insolvenţă la mijlocul anului trecut. Compania nu mai deţine brandul Plafar din anul 2007, când a fost vândut pentru suma de 1 milion de euro.

În ceea ce priveşte Aversa Bucureşti, autorităţile nu mai doresc vândă societatea pe bucăţi, ci toate instalaţiile, iar cumpărătorul să păstreze personalul şi să continue activitatea timp de trei ani.

„Cumpărătorul poate face ce vrea cu pământul, dar instalaţiile să rămână funcţionale, chiar dacă le relochează. La Aversa nu avem nicio ofertă, abia acum am decis acest lucru”, a precizat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, începând cu data de 1 august. El îi......
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...