Vosganian vrea acceptul lui Almunia pentru un ajutor de stat de 20 mil euro la Oltchim

Guvernul intenţionează să acorde un ajutor de stat de 20 de milioane de euro pentru Oltchim, iar ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va solicita împreună cu investitorii "relevanţi" de la combinat o întrevedere cu vicepreşedintele CE Joaquin Almunia, pentru a-i prezenta propunerea autorităţilor.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 19:26
Vosganian vrea acceptul lui Almunia pentru un ajutor de stat de 20 mil euro la Oltchim

„Au avut loc discuţii la Consiliul Concurenţei, unde, în prezenţa ministrului Varujan Vosganian, au fost trecute în revistă procedurile şi paşii de urmat pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de către Comisia Europeană în vederea acordării unui ajutor de stat pentru Oltchim în valoare de 20 de milioane de euro. Ministrul Varujan Vosganian intenţionează, împreună cu reprezentanţi ai investitorilor relevanţi la Oltchim, să se deplaseze la Comisia Europeană pentru a avea discuţii pe acest subiect cu vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia. Având în vedere importanţa problematicii Oltchim – economică, socială, regională – soluţia propusă de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, în vederea luării unei decizii politice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, transmis MEDIAFAX.

Vosganian a invitat vineri la sediul ministerului reprezentanţi ai furnizorilor, acţionarilor, sindicatelor, creditorilor, băncilor şi administratorului judiciar pentru a le prezenta detalii privind intrarea în insolvenţă pentru privatizare şi în vederea găsirii soluţiilor pentru continuarea activităţii combinatului chimic.

Potrivit comunicatului, Wojciech Zaremba, reprezentantul Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul acţionar minoritar al Oltchim, a declarat că susţine „în totalitate” soluţia propusă de Ministerul Economiei, de intrare în insolvenţă a combinatului în vederea privatizării.

În plus, PCC SE s-ar fi angajat să furnizeze materia primă necesară funcţionării combinatului şi să sprijine iniţiativa ministerială, „inclusiv făcând lobby la Bruxelles”.

„Creditorii Oltchim, în special băncile comerciale, s-au declarat de acord pentru această soluţie, dorind să fie parte la întregul proces de salvare a combinatului”, se mai spune în comunicat.

Potrivit ministerului, avocatul Teodor Cuzino, reprezentant al companiei MFC, creditor la Oltchim, a menţionat că această companie ar putea deveni un investitor strategic în acest caz. MFC operează în sectoarele metalelor şi mineralelor, chimicalelor şi maselor plastice, a lemnului şi a produselor din lemn şi logisticii.

Administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consorţiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin Niculaie Bălan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolvenţă, astfel încât toate părţile interesate să fie informate în mod transparent cu privire la procedurile de urmat.

Privatizarea Oltchim se află pe lista angajamentelor Guvernului incluse în scrisoarea de intenţie convenită la începutul acestei săptămâni cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Oltchim a încheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei. Printre creditori Oltchim se numără BCR, CEC, Banca Transilvania, Electrica SA, SALROM şi CFR Marfă.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Statul nu a avansat încă un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...